Van onze partner Weber

Het ultieme uitje voor vaders, zonen (en dochters)

07 juni 2019 12:32 Aangepast: 07 juni 2019 12:53

Op meer dan tien plekken in het land organiseert BBQ-specialist Weber workshops. Als voorproefje op de aanstaande Vaderdag, leerden we grillen, roken en braden als een pro.

Het is bij binnenkomst in de Weber Original Store in Amersfoort wel duidelijk waarom deze vestiging het vlaggenschip is. Naast de enorme winkel met alle soorten elektrische-, kool-, en gasbarbecues en toebehoren is er een grote keuken, de Weber Grill Academy. Hier kunnen deelnemers aan de BBQ-workshops de verschillende gangen van de BBQ-workshop voorbereiden. Aanpalend is een ‘rookhok’, een overdekt buitengebouw waar de BBQ’s al staan voor te gloeien.

Grill Master Bram heet het gezelschap welkom. Na een voorstelrondje, waarbij iedereen vertelt welke type BBQ in de schuur staat, gaan de mannen (en één vrouw) aan de slag. Het thema van vandaag is American Style, en dat betekent volgens Bram ‘veel boter en veel vlees’.

De heren, voornamelijk vrienden, zwagers en collega’s, kijken kort de kat uit de boom en storten zich dan vol overgave op de gerechten. Op het menu onder meer mac & cheese, koolsla en jalapeno pepers omwikkeld met bacon en gevuld met creamcheese. Daarna vervolgen de onvermijdelijke chicken wings, spare ribs, t-bone steaks en brisket op het menu. De laatste, de runderborst, is volgens Bram ‘het kunststukje’ van de doorgewinterde BBQ’er.

Volgens Bram is het een misverstand dat BBQ’en alleen geschikt is voor het, zoals hij fijntjes omschrijft ‘oud-Hollands cremeren’ van grote stukken vlees. Juist groente en vis zijn in grote opkomst. “Je kunt met de BBQ veel meer klaarmaken dan steaks.”, zegt hij. “De mogelijkheden zijn onbeperkt.”

Het begint met het begrijpen van de basics. BBQ’en kan grofweg op twee manieren legt Bram uit: door directe en indirecte verhitting van voedsel. Bram noemt als voorbeeld de double sear-techniek. “Door de steak eerst indirect op temperatuur te laten komen tot zo’n 42°C (gebruik een speciale vleesthermometer om dit vast te stellen), en daarna kort op direct vuur te grillen voor een paar mooie koolstrepen, voorkom je dat vlees van buiten verbrand en van binnen te rauw is.”

En er zijn meer tips die als eyeopener kunnen gelden voor de beginnende BBQ’er. Zo moet de vlam zo veel mogelijk worden beperkt. Een barbecue doet het pas echt goed als de kolen gloeien en niet branden. Daarom is het van belang de BBQ niet pas een half uurtje van tevoren aan te steken.

Door de zuurstoftoevoer goed te regelen met de luchtinlaatkleppen, kan de temperatuur constant worden gehouden. Dit is een voorwaarde om stukken vlees langzaam te garen of bijvoorbeeld aardappelen te bereiden voor een Amerikaanse mashed potato.

Martin uit Rhoon is samen met zijn zwager naar de workshop gekomen. Het is al de vierde keer dat ze samen een workshop van Weber bezoeken. Volgens Martin is deelname niet alleen een leuk uitje, maar ook erg leerzaam. “Je leert meer uit je BBQ te halen. Veel mensen weten niet dat je er een complete maaltijd met verschillende gangen op kunt bereiden.”

De workshop start met frietjes die, inderdaad, ook van de BBQ komen. Bram heeft ze eerder die middag vast in een paar manden gedaan die op de rotisserie hun rondjes draaien. Lekker knapperig met een milde rooksmaak. Vervolgens komt de mac &cheese (met veel kaas) aan de beurt. En hierna volgen de spare ribs, brisket en het klapstuk: de T-bone steaks. Opvallend is dat het diner wordt afgesloten met een perzik-crumbletaart, inderdaad óók van de BBQ...

Grill Master Bram sluit de sessie af met complimenten voor de deelnemers en de overhandiging van het certificaat. Hij benadrukt dat de workshop goed laat zien wat er allemaal mogelijk is met een BBQ. En dat is meer dan de standaard worsten en speklappen, zoals we die allemaal kennen. Bram: “Je kunt met een BBQ een volwaardig vijfgangendiner op tafel zetten, ook met groente en ook met vis. Als je maar weet hoe.”

Wil jij je vader ook een Weber BBQ-workshop cadeau geven voor Vaderdag? Je ontvangt dit weekend (van 6 t/m 10 juni) €20,- korting per persoon met kortingscode: VADERDAG2019. Bekijk hier de verschillende mogelijkheden, data en locaties.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`