Recept van Anna, winnaar van Heel Holland Bakt 2019

Kruimelcake met blauwe bessen

07 juni 2019 11:31

Een compacte cake boordevol zomerfruit. Als je geen fan bent van blauwe bessen kun je ook verse frambozen of stukjes appel of peer gebruiken.

Dit heb je nodig (voor ca. 16 stuks):

Cake

  • 150 g boter op kamertemperatuur + extra om in te vetten
  • 100 g kristalsuiker
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 250 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 mespunt zout
  • 100 ml melk,op kamertemperatuur

Kruimellaag

  • 140 g koude boter
  • 150 g bloem
  • 140 g kristalsuiker
  • 1 mespunt zout

Vulling en garnering

  • 250 g blauwe bessen
  • 50 g amandelschaafselbereiding

Ook nodig

  • Bakvorm van 24x24 cm
  • Elektrische handmixer/ staande mixer
  • Keukenmachine

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor tot 175 °C. Vet de bakvorm in met boter en bekleed hem met bakpapier.

Doe voor het cakebeslag de boter en de suiker in een mengkom of in de kom van een staande tafelmixer en klop in circa 5 minuten tot een luchtige, bleke massa. Voeg daarna een voor een de eieren toe; voeg een volgend ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen. Voeg de bloem, het bakpoeder en het zout toe. Voeg terwijl de mixer op lage snelheid draait de melk toe.

Doe alle ingrediënten voor het kruimeldeeg in de keukenmachine en pulseer kort totdat het deeg kruimelig is geworden. Stop dan direct met mixen om te voorkomen dat het deeg zich tot een bal vormt.

Giet het cakebeslag in de bakvorm en strijk het glad met de bolle kant van een lepel of met een spatel. Verdeel de blauwe bessen over het cakebeslag en verkruimel daar het kruimeldeeg overheen.

Zet de cake 20 minuten in de oven, strooi er dan het amandelschaafsel overheen en bak de cake in 15 minuten gaar, of tot een satéprikker die je in het midden van de cake steekt er droog uit komt.

Heel Holland Bakt – Veel lekkers van Anna
Geheel terecht won Anna dit jaar de finale van Heel Holland Bakt. Deze stoere korporaal bij de Marine is trots op haar Turks-Nederlandse roots, ook in de keuken. Net zo lief smult zij van appeltaart en advocaat als van baklava of hartige fetarolletjes. Ontdek in dit nieuwe winnaarsboek van Heel Holland Bakt stap voor stap hoe je thuis ook een winnaar wordt.
 

`