Rutger bakt

Mini-quiches met spinazie en feta

12 juni 2019 08:15 Aangepast: 12 juni 2019 09:59
Beeld © Erik Spronk

Vorige week maakten we heerlijk zoete jamrepen, deze week gaan we voor iets hartigs: kleine quiches die perfect zijn voor een borrel of om mee te nemen. Een recept van Rutger Bakt.

Spinazie en feta zijn natuurlijk een ‘match made in heaven’. Deze twee combineren geweldig met elkaar, zo ook in deze kleine mini-quiches. De knapperige bodem en de smaakvolle vulling zorgen dat je hiervan blijft eten. De mini-quiches zijn perfect voor bij de borrel of als hartig hapje bij een high tea. Natuurlijk kan je de quiches ook een slag groter maken. Een salade erbij en je hebt een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht. Wil je een keer wat anders, maak dan deze mini-quiches met gehakt, prei en kerrie.

Wat heb je nodig? 

Voor de basis

  • 1/2 recept bladerdeeg (of kant en klaar gekocht bladerdeeg)
  • 1 ei
  • 110 ml slagroom
  • ½ tl gedroogde oregano
  • peper en zout

Voor de vulling

  • scheut olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 1 sjalotje, fijngesneden
  • 150 gr bladspinazie
  • 100 gr feta
  • 20 gr pijnboompitten

Verder nodig

  • boter, om in te vetten

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 °C en vet een cupcakeblik met 12 vormpjes in met boter. Rol het bladerdeeg uit tot een lap van 2 à 3 millimeter dikte en steek er cirkels uit die de cupcakevormpjes aan de binnenkant tot halverwege de hoogte bedekken (dit kan je doen met een ronde uitsteker of met de bovenkant van een rond glas). Klop het ei los met de slagroom en breng het mengsel op smaak met de oregano en met peper en zout.

Fruit de knoflook en sjalot in de olijfolie kort aan. Voeg de bladspinazie toe en bak dit mee tot deze geslonken is. Doe het mengsel in een zeef en laat dit uitlekken en afkoelen. Verbrokkel de feta en meng deze met het spinaziemengsel. Verdeel dit mengsel over de bodems. Strooi de pijnboompitten eroverheen en giet in elke miniquiche ongeveer 1 eetlepel van het slagroommengsel.

Bak de quiches in 30 tot 35 minuten gaar. Haal de quiches uit de vormpjes en laat ze afkoelen op een rooster. Serveer ze lauwwarm of koud.

Op deze plek vind je iedere woensdag een recept van Rutger. Trek in nog meer inspiratie? Op Rutger Bakt vind je nog veel meer leuke recepten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`