Rutger bakt

Jamrepen

06 juni 2019 02:20
Beeld © Erik Spronk

Een picknick? Een feestje? Iemand blij maken met iets zoets? Maak dan deze jamrepen: een lekker tussendoortje van Rutger Bakt dat zich makkelijk laat meenemen, en dus ook uitdelen.

Dit is zo’n lekker en simpel recept! En helemaal naar eigen smaak te maken, omdat je zelf kan weten welke jam je gebruikt. Gewoon uit een potje is prima natuurlijk, maar zelf jam maken kan ook: deze aardbeien-rabarjam of deze nazomerjam zullen er heel lekker in smaken!

Wat heb je nodig?

Voor het deeg

  • 125 gr boter, op kamertemperatuur
  • 75 gr witte basterdsuiker
  • 150 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • ¼ tl zout
  • 1 eidooier

Verder nodig

  • boter, om in te vetten
  • 200 gr jam naar keuze (op de foto staan de repen met aardbeienjam)

Zo maak je het

Bereiden: 25 minuten, oven: 40 minuten

Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een vierkante bakvorm van 20 centimeter doorsnede in en bekleed de bodem en twee zijkanten van de vorm met een stuk bakpapier.

Doe alle ingrediënten voor de bodem in een kom en kneed dit tot een soepel deeg. Doe 2/3e van het deeg in de bakvorm en druk het met natte vingers gelijkmatig uit. Bak de bodem in ongeveer 15 minuten licht goudbruin. De zijkanten zullen omhooggaan en het midden zal weer wat instorten, maar dat is hierbij normaal en het maakt het vullen alleen maar makkelijker.

Laat de bodem afkoelen en roer intussen de jam los. Verdeel de jam gelijkmatig over de bodem. Maak van het overgebleven deeg kleine bolletjes en verdeel deze over de jam. Zet de vorm nog 20 tot 25 minuten in de oven tot het deeg mooi goudbruin gebakken is.

Laat de koek volledig afkoelen en haal deze daarna met behulp van het bakpapier uit de vorm. Snijd de koek in 12 gelijke koekrepen.

Op deze plek vind je iedere woensdag een recept van Rutger. Trek in nog meer inspiratie? Op Rutger Bakt vind je nog veel meer leuke recepten.

`