Francesca kookt

Gevulde sopropo met kipgehakt

04 juni 2019 07:00 Aangepast: 04 juni 2019 10:06
Beeld © Wendy van Bree fotografie

Ga eens op ontdekkingsreis in je keuken en verken je culinaire grenzen. Sopropo is misschien even wennen, maar als je deze Surinaamse groente eenmaal leert kennen, kan je er heerlijke gerechten mee bereiden. Zoals dit recept van Francesca Kookt.

Sopropo wordt ook wel bittermeloen genoemd en dat is niet zonder reden: deze komkommerachtige knoert heeft een bittere smaak. Dat is even schrikken als je denkt in een courgette of komkommer te bijten. Verwacht dus geen liefde op het eerste gezicht, maar geef het een kans - als je de smaak eenmaal leert waarderen, is het echt een lekkere en verrassende toevoeging aan je kookarsenaal. Je koopt de groente bij de Surinaamse toko of bestel 'm bij je eigen groenteboer. Klaar voor het avontuur!

Wat heb je nodig?

Voor vier personen: 

- 2 grote (circa 1 kg) sopropo’s
- zout
- 1 ui, gesnipperd
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- zonnebloemolie
- 300 gr kipgehakt
- 2 kleine maggiblokjes (eventueel te vervangen door een flinke snuf zout)
- 1/2 tl pimentpoeder
- 1/2 tl laospoeder
- 1/2 tl zwarte peper
- 1/4 tl kaneel
- 1/4 tl nootmuskaat
- 1 el tomatenpuree
- 1 tomaat, fijngehakt
- 1 el zoete ketjap
- 1 el sojasaus
- bloem
- 1 ei, losgeklopt
- paneermeel
- om erbij te serveren: witte rijst en sambal

Wat je gaat doen

Bereiding: 50 minuten

1. Snijd de sopropo’s in dikke plakken van 10 – 12 cm breed en hol daarna iedere plak uit waarbij je de zijkanten heel laat. Het vruchtvlees gebruik je verder niet, dit is ook niet eetbaar. Smeer alle stukken goed in met zout en laat 15 minuten staan. Spoel daarna goed af met koud water.

2. Stoom alle stukken 10 minuten (koken kan eventueel ook, circa 3 – 4 minuten) en spoel ze na met koud water of dompel in een ijsbad. Dep daarna droog met keukenpapier.

3. Fruit in de tussentijd de ui met knoflook in een scheutje zonnebloemolie tot het gaat geuren. Voeg het kipgehakt met de verkruimelde maggiblokjes, pimentpoeder, laospoeder, zwarte peper, kaneel en nootmuskaat toe en rul het gehakt gaar.

4. Roer de tomatenpuree en tomaat erdoor en bak 1 minuut mee. Roer de ketjap en sojasaus erdoor en laat 30 minuten stoven op laag vuur met de deksel op de pan. Kijk af en toe even in de pan en voeg eventueel een eetlepel water toe als het droog dreigt te worden. Maar met de deksel op de pan zal dat niet snel gebeuren. Proef halverwege en voeg eventueel extra ketjap en sojasaus toe naar smaak. Maar maak het mengsel niet te nat.

5. Vul alle stukken sopropo met het kipgehaktmengsel en druk aan weerszijden goed aan. Dip alle open zijkanten eerst in een bordje met bloem, daarna in het losgeklopte ei en als laatste in een bordje met paneermeel. Voor een extra krokant korstje dip je dubbel.

6. Bak daarna alle zijkanten krokant in een koeken- of hapjespan met een flinke laag zonnebloemolie. Bak ze rondom ook nog even aan.

7. Serveer met witte rijst en sambal.

Iedere maandag vind je hier een recept van Francesca Kookt. Op haar site vind je nog veel meer inspirerende en vooral heerlijke recepten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`