Rutger bakt

Tartelettes met karamel en chocolade

22 mei 2019 07:57 Aangepast: 29 mei 2019 13:39
Beeld © Erik Spronk

Brosse koek, zachte karamel en heerlijke chocolade. Wie maak je daar nou niet blij mee? Juist. Dit recept van Rutger Bakt is een feest voor zoetekauwen.

Deze tartelettes met karamel en chocolade zijn echt onweerstaanbaar lekker! Veel uitleg hebben ze niet nodig, je moet ze gewoon gaan proeven. Je kunt de tartelettes al enkele dagen van tevoren bakken, bewaar ze dan in een luchtdichte trommel. Het vullen kun je het best niet te lang van tevoren doen, zo weet je zeker dat je een knapperig taartje hebt met een heerlijke smeuïge vulling!

Wat heb je nodig?

Voor het deeg

  • 175 gram bloem
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 40 gr amandelmeel
  • 100 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • ¼ tl zout

Voor de vulling

  • recept smeuïge karamel
  • 100 ml slagroom
  • 10 gr honing
  • snuf zout
  • 100 gr pure chocolade, grof gehakt
  • 25 gr boter, op kamertemperatuur

Verder nodig

  • bloem, om uit te rollen
  • boter, om in te vetten
  • hazelnoten, geroosterd en grof gehakt

Zo maak je het

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed hier een deeg van. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast. Vet 8 tot 12 tartelettevormpjes (of ringen, plaats die op een met bakpapier beklede bakplaat) met een doorsnede van 8-10 centimeter en een hoogte van ongeveer 2 centimeter in.

Rol het deeg uit tot een dikte van 3 à 4 millimeter en bekleed de taartvormpjes daarmee. Prik de bodem van de taartjes meerdere malen in met een vork en zet de vormpjes vervolgens minimaal 30 minuten in de koelkast. Verwarm intussen de oven voor op 200 °C. Bak de taartbodempjes daarna goudbruin in 10-15 minuten. Haal ze uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.

Verwarm de karamel au-bain-marie tot deze schenkbaar is en vul de tartelettes daarmee tot de helft. Zet de tartelettes in de koelkast zodat de karamel weer stevig wordt.

Doe de slagroom, honing en het zout in een steelpan en breng aan de kook. Doe de chocolade in een kom en giet de kokende room daaroverheen. Roer het mengsel door tot de chocolade is opgelost. Voeg de boter toe en meng alles met de staafmixer tot een glanzende ganache. Giet de ganache op de karamel en laat de tartelettes opstijven in de koelkast. Garneer de tartelettes desgewenst met wat grof gehakte hazelnoten.

De komende tijd vind je hier iedere woensdag een recept van Rutger. Trek in nog meer inspiratie? Op Rutger Bakt vind je nog veel meer leuke recepten.

`