Een recept van Jord Althuizen

Salade met burrata & perzik

17 mei 2019 02:00 Aangepast: 17 mei 2019 11:00

Een heerlijke lentesalade met burrata, gegrilde perzik en een licht pittige dressing.

Burrata, het zachtere broertje van mozzarella, heeft iets zonnigs en Italiaans. De fluweelzachte en romige textuur past bijzonder goed in een salade en gaat uitstekend samen met een licht pittige dressing. Zo ontstaat er een mooie balans tussen het volle, ronde en romige van de kaas en de lichte prikkel van de pepers. Gegrilde perziken zijn vervolgens de kers op de gezonde taart – het zoet en de onmiskenbare umami van de grillstreep vormen een fraai smaakpalet. Kortom, je gaat groenten en fruit eten en daar ga je van genieten.

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 2 el honing
  • 2 tl grove mosterd
  • 2 el wittewijnazijn
  • 3 el chipotle-tabasco
  • 100 ml olijfolie voor de dressing, en 1 el voor het grillen
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 4 verse perziken
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 2 stronkjes witlof
  • 75 g rucola
  • 2 rode uien, julienne gesneden
  • 300 g burrata
  • 75 g hazelnoten, geroosterd
  • handjevol croutons

Ook nodig:

  • garde
  • BBQ of grill voor direct grillen
  • gietijzeren grillrooster
  • kwastje

Zo maak je het:

Meng in een kleine kom de honing, grove mosterd, wittewijnazijn en chipotle-tabasco en roer ze met een garde goed door elkaar. Voeg al roerend druppelsgewijs de olijfolie toe en klop tot er een goed gebonden dressing ontstaat. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Bereid een BBQ of grill met gietijzeren grillrooster voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 200 °C is bereikt.

Snijd de perziken doormidden en verwijder de pit. Bestrijk ze met olijfolie en bestrooi ze met zout en versgemalen zwarte peper. Gril ze heet en kort zodat je een mooie grillstreep krijgt en de vruchten wat zacht maar niet zompig worden; hoelang hangt af van hoe rijp je perziken waren voordat je begon.

Haal de bladeren van het witlof los en verdeel ze samen met de rucola en rode ui over een grote platte schaal. Verdeel de gegrilde perziken over de rucola, trek de burrata in grove stukken, leg ze op de salade en bestrooi met wat versgemalen zwarte peper. Garneer de salade met de geroosterde hazelnoten, croutons en de chipotle-honingvinaigrette.

Smokey Goodness
No Worries BBQ In zijn nieuwe boek neemt Jord Althuizen naar de de BBQ-wereld van Australië en laat je kennis maken met de smaken van Down Under, want in geen land zijn ze gekker op barbecueën dan hier. Dit nieuwe Smokey Goodness-avontuur bevat all time favourites als ribs en burgers, voor wie op zoek is naar een easy summer BBQ, maar ook vol echte BBQ-avonturen.

`