Francesca kookt

Pasta met pit: penne alla gin

20 mei 2019 13:00 Aangepast: 20 mei 2019 14:28
Beeld © DeedyLicious / Wendy Pronk

Liefhebbers van de Italiaanse keuken hebben vast eens het recept voor ‘penne alla vodka’ voorbij zien komen, pasta met een romige saus van wodka en tomaat waar je direct je tanden in wilt zetten. Geef 'm een kruidige twist met dit heerlijke recept van Francesca Kookt.

Op z'n leukst is koken één groot experiment. En als penne met wodka een goed idee is, waarom zou penne met gin dan niet ook kunnen werken? Francesca gebruikte een fles Gin & Jonnie (van Jonnie de Boer), een gin met jeneverbessen, zoethout, engelwortel, karwij, kardemom, venkelbloem en venkelzaad. Al die kruiden en specerijen samen zorgden voor een ware smaakbom in de saus. Het bleek de geboorte van een nieuwe klassieker voor op de eettafel - als de kinderen tenminste niet mee-eten.

Wat heb je nodig?

Voor vier personen:

- 500 gr penne pasta
- zout
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 25 gr boter
- 1 el tomatenpuree
- 200 ml kruidige gin 
- 1 blik (400 gr) tomatenblokjes (bijvoorbeeld van Mutti of Cirio)
- 100 ml slagroom
- zwarte peper
- Parmezaanse kaas

Zo maak je het

Bereidingstijd: 30 minuten

1. Kook de penne beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking in gezouten water. Bewaar een kopje kookvocht, giet daarna de penne af en schep terug in de pan.

2. Fruit de ui en knoflook 5 minuten in 25 gr boter met een snuf zout. Roer de laatste minuut de tomatenpuree erdoor en bak mee.

3. Schenk de gin rustig in de pan (zet het vuur even uit als je op gas kookt, bij inductie maakt dat niet uit), roer door en zet het vuur iets lager. Laat 5 minuten inkoken terwijl je af en toe roert.

4. Roer het blik tomatenblokjes erdoor en laat 15 minuten pruttelen. De laatste 5 minuten schenk je de slagroom erbij. Roer door en laat 5 minuten mee pruttelen. Proef en breng verder op smaak met zout en zwarte peper.

5. Schenk de saus in de pan met de penne en roer door. Warm eventueel nog even door, maar dat is niet nodig als de penne nog goed warm zijn. Wil je de saus iets romiger hebben, voeg dan nog een scheutje kookvocht toe.

6. Serveer de penne alla gin met een ruime hoeveelheid geraspte Parmezaanse kaas en eventueel nog een snufje zwarte peper.

De komende tijd vind je hier iedere maandag een recept van Francesca. Trek in nog meer inspiratie? Op Francesca Kookt vind je veel meer leuke recepten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`