Francesca kookt

Zweedse gehaktballetjes

13 mei 2019 09:00 Aangepast: 13 mei 2019 12:04
Beeld © Wendy van Bree fotografie

Geef maar toe: je bent vast weleens naar de IKEA gegaan terwijl je eigenlijk niets nodig had voor je huis. Want: gehaktballetjes. Die Zweedse versie heeft een vreemde aantrekkingskracht op ons. Gelukkig kan je ze ook gewoon thuis maken, met dit recept van Francesca Kookt.

Wat maakt een gehaktballetje eigenlijk een Zweeds gehaktballetje? Enig onderzoek van Francesca's kant wijst uit: het is de pimentpoeder. Verder worden ze gegaard in een roomsaus en geserveerd met puree en, traditioneel, vossenbessenjam. Die ken je van IKEA als de Sylt Lingon, maar is voor de rest niet gebruikelijk verkrijgbaar bij ons in de supermarkt. Maar vossenbessenjam kun je ook prima vervangen door cranberrycompote, zoals in dit recept.

Of deze ‘Köttbullar’, zoals de Zweden ze noemen, helemaal authentiek zijn? Dat weten we eigenlijk niet zeker. Maar heerlijk is het wel en dat is waar het om gaat.

Wat heb je nodig?

- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 el + 20 gr boter
- 400 gr half-om-half gehakt
- 25 gr paneermeel
- 1 ei
- 1 el melk
- ½ tl pimentpoeder
- ¼ tl nootmuskaat
- zwarte peper
- zout
- 20 gr bloem
- 500 ml warme runderbouillon
- 50 ml slagroom
- handje platte peterselie, fijngehakt

Voor erbij: aardappelpuree, groene salade of gestoomde groenten en cranberrycompote (of ga voor de echte vossenbessenjam).

Zo maak je het

Bereiding: 35 minuten

1. Verhit een braadpan en fruit de ui en knoflook in 1 el boter. Meng in een kom met het gehakt, paneermeel, ei, melk, piment, nootmuskaat, snuf zwarte peper en zout. Vorm er met je handen kleine gehaktballetjes van.

2. Smelt de 20 gr boter in de braadpan en bak hierin de balletjes rondom bruin aan. Schep de balletjes daarna uit de pan.

3. Voeg de bloem toe aan het vet en roer een paar minuten tot de bloem gegaard is. Schenk rustig de bouillon erbij terwijl je klopt met een garde. De saus zal nu indikken. Schenk als laatste de room erbij en breng op smaak met zout en peper.

4. Leg de gehaktballetjes weer terug in de pan en laat nog 5 minuten verder garen in de saus. Bestrooi als laatste met de peterselie.

5. Serveer de Zweedse gehaktballetjes met puree, groene salade of gestoomde groenten en cranberrycompote of vossenbessenjam.

De komende tijd vind je hier iedere maandag een recept van Francesca. Trek in nog meer inspiratie? Op Francesca Kookt vind je veel meer leuke recepten.

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`