Rutger bakt

Het leukste toetje: zelfgemaakte vla

08 mei 2019 10:46 Aangepast: 08 mei 2019 10:47
Beeld © Erik Spronk

Natuurlijk kun je een pak bij de supermarkt halen, maar zelf vla maken is helemaal niet moeilijk en nog lekkerder ook. Kijk maar naar dit recept van Rutger Bakt.

Vla is een favoriet bij jong en oud en je kan er eindeloos me variëren. Hier vind je de recepten voor vanillevla, karamelvla en chocoladevla. Maar met wat kleine toevoegingen maak je met deze recepten ook heel gemakkelijk hopjesvla, stracciatellavla en bitterkoekjesvla!

Wat heb je nodig?

Voor de vanillevla

  • ½-1 vanillestokje
  • 1 liter melk
  • 75 gr suiker
  • 40 gr maïzena
  • 4 eidooiers

Voor de karamelvla

  • 170 gr suiker
  • 45 ml water
  • ½ vanillestokje, optioneel
  • 1 liter melk
  • 40 gr maïzena
  • 4 eidooiers

Voor de chocoladevla

  • ½ vanillestokje, optioneel
  • 1 liter melk
  • 100-125 gr suiker (125 voor de zoetekauwen)
  • 50 gr cacaopoeder
  • 40 gr maïzena
  • 4 eidooiers

Zo maak je het:

Vanillevla

Schraap het vanillemerg uit het vanillestokje en doe deze samen met het leeggeschraapte stokje en 900 milliliter van de melk in een pan. Breng dit aan de kook. Meng intussen de suiker en de maïzena met de rest van de melk. Klop daar als laatste de eidooiers door en meng dit door tot een egale massa. Verwijder als de melk kookt het vanillestokje. Giet al roerend de helft van de hete melk op het suikermengsel. Roer het goed door. Giet dit mengsel vervolgens bij de melk in de pan en breng alles onder voortdurend roeren aan de kook. Het mengsel zal dikker worden en gaan binden. Laat de vla 1-2 minuten doorkoken en giet hem vervolgens door een fijne zeef in een schaal. Bedek de vla met plasticfolie, zodat er geen vel ontstaat. Laat de vla afkoelen en klop hem voor gebruik nog kort door met een garde. Deze vla is ook heel lekker met stukjes bitterkoek erdoor of met geraspte chocolade, zo krijg je een soort stracciatella-vla.

Karamelvla

Doe de suiker en het water in een pan en kook daar een goudbruine karamel van. Een stap-voor-stap uitleg over het maken van karamel vind je hier. Blus de karamel af met 900 milliliter van de melk. Let op, dit gaat spatten en bruisen en de karamel gaat klonteren. Dit is normaal, de karamel lost op als de melk verder verwarmd wordt. Breng de melk en de karamel aan de kook en roer het daarbij regelmatig door. Meng intussen de overige 100 milliliter melk, het merg uit het vanillestokje en de maïzena tot een papje. Klop daar als laatste de eidooiers door. Bereid de karamelvla verder als de vanillevla. Naar smaak kun je nog wat zeezout toevoegen, dat maakt de karamelsmaak nog intenser. Voor zelfgemaakte hopjesvla vervang je 75 milliliter van de melk door sterke koffie.

Chocoladevla

Bereid de chocoladevla als de vanillevla en voeg daarbij het cacaopoeder tegelijk met de maïzena toe.

De komende tijd vind je hier iedere woensdag een recept van Rutger. Trek in nog meer inspiratie? Op Rutger Bakt vind je nog veel meer leuke recepten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`