Een recept van Lonny Gerungan

Indische kip

02 mei 2019 12:03 Aangepast: 03 mei 2019 12:31

Deze heerlijke Indische zwartzuur kip (zoetzure saus) smaakt de dag nadat je ‘m gemaakt hebt nóg lekkerder.

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • 1 braadkip van 1,2 kg
  • ½ tl nootmuskaat (biji pala)
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 2 middelgrote rode uien (bawang merah)
  • 2 el plantaardige olie
  • 3 kruidnagels (cengkih)
  • 1 kaneelstokje
  • 300 ml frisse rode wijn
  • 50 ml zoete sojasaus (kecap manis)
  • natuurazijn, naar smaak
  • aardappelmeel

Zo maak je het:

Verdeel de kip in stukken en wrijf ze rondom in met nootmuskaat, zout en peper. Pel de uien en snijd ze fijn. Verhit een wok (wajan) op hoog vuur en giet de olie erin. Bak de stukken kip op halfhoog vuur rondom bruin; schep ze uit de pan en laat ze uitlekken.

Fruit de uien in de achtergebleven olie goudbruin, bak de kruidnagels en het kaneelstokje even mee en voeg de wijn, de ketjap manis en een scheutje azijn toe. Breng aan de kook. Leg de stukken kip in de saus en laat ze op laag vuur in 30-40 minuten gaar stoven.

Maak de saus zo nodig op smaak af met nog wat azijn, want zwart­zuur moet zoetzuur smaken, en bind hem met een beetje aardappel­meel dat je met wat water glad roert.

Geef er witte rijst, gebakken aardappels of aardap­pelpuree bij.

Baru Belanda
In zijn boek Baru Belanda gaat sterrenchef Pascal Jalhay terug naar zijn roots en het land van zijn vader. De Indische keuken is naar zijn mening toe aan vernieuwing. Aan de hand van verhalen uit zijn jeugd en gerechten van gastchefs van onder meer Danny Jansen, Anita Boerenkamp en Lonny Gerungan slaat hij een brug: met behoud van het goede van toen en gebruikmakend van de creativiteit en kennis van nu frist hij de Indische keuken op. 
 

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`