Eten

4 ontbijtjes die minder gezond zijn dan je denkt

21 november 2019 14:00 Aangepast: 06 december 2019 12:08
Lex Sirikiat - Unsplash

Je start je dag fris en energiek met een lekker ontbijtje. Het liefst kiezen we voor iets gezonds; met name doordeweeks. Ten minste, dat is wat we denken. Wist je dat sommige ontbijtjes helemaal niet zo gezond zijn als ze lijken?

1. Boterham met kaas

Echt Nederlands: een lekkere plak kaas op de boterham. Toch adviseert het Voedingscentrum om niet meer dan 1,5 plak kaas per dag te eten. Kaas is helaas niet zo gezond: het bevat veel verzadigd vet en zout. Dit vergroot de kans op een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Ga je toch voor een stuk kaas? Kies dan het liefst voor 10+, 20+ of 30+ kaas met minder dan 2 gram zout per 100 gram.

2. Muesli

Geregeld zie je een prachtig gestyled kommetje met yoghurt, muesli en fruit voorbij komen op Instagram. Toch is dit ontbijtje helemaal niet zo gezond voor je. Kant-en-klare muesli bevat vaak een hoog vetgehalte, veel suiker en calorieën. Bovendien wijst een Frans onderzoek uit dat verschillende soorten kant-en-klare muesli vol zitten met bestrijdingsmiddelen. De concentratie pesticiden in muesli is soms zelfs ruim driehonderd keer zo hoog als de maximale toegestane hoeveelheid in een glas water. Zelf muesli maken is daarentegen wel gezond - en ook nog eens simpel! Voeg haver, zonnebloempitten, wat gedroogde vruchten en macadamianoten bij elkaar, et voila!

3. Fruityoghurt

Zowel de Consumentenbond als het Voedingscentrum zijn geen fan van fruityoghurt. Deze yoghurt heeft een toegevoegd fruitsmaakje, maar dit betekent niet dat er ook veel fruit in zit. Meestal bevat het amper fruit, maar wel een hoop suiker. Gezond zijn de yoghurtjes dus zeker niet. Een klein voorbeeld: in een schaaltje magere aardbeienyoghurt zitten 107 calorieën, terwijl een portie ‘normale’ magere yoghurt maar 56 calorieën bevat. Dat verschil zit ‘m in drie klontjes suiker. Toch fruityoghurt kopen? Versies met zoetstoffen in plaats van suiker bevatten in ieder geval al een stuk minder calorieën.

4. Ontbijtkoek

Helaas, ook deze Nederlandse klassieker blijkt helemaal niet zo gezond te zijn. Voedselwaakhond Foodwatch, die ieder jaar het Gouden Windei voor het meest misleidende product uitdeelt, gaf in 2012 zelfs de derde plek aan de ontbijtkoek. In de Peijnenburg Complete Start Vezels zaten namelijk bijna alleen maar neppe vezels, 8 E-nummers, 8 soorten suiker en de schadelijke stof acrylamide. En het was echt niet alleen deze ontbijtkoek. Foodwatch zegt dat een gemiddeld plak ontbijtkoek zo’n 52% suiker bevat. Je zou het bijna kunnen vergelijken met snoep.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore