Francesca kookt

Spinaziequiche met gruyère

28 april 2019 10:44 Aangepast: 29 april 2019 12:40
Beeld © Wendy van Bree fotografie

Bak jij je hartige taarten ook altijd met bladerdeeg uit de diepvries? Niks mis mee, maar wist je hoe makkelijk, snel en lekker een zelfgemaakt deeg eigenlijk is? Kijk maar naar dit leuke quiche-recept van Francesca Kookt.

Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat het deeg even moet rusten. Een half uurtje in de koelkast is genoeg, maar je kan het natuurlijk ook rustig al eerder maken. Je kneed simpelweg ingrediënten voor het deeg door elkaar - kan prima met de hand - doet er een stukje plasticfolie over en legt het weg. Een kind kan de was doen, of dus: een quiche maken.

Wat heb je nodig?

Voor het quichedeeg 

- 200 gr bloem
- 1 tl zout
- 1 ei, losgeklopt
- 120 gr koude boter, in kleine blokjes
- 2 el koud water

Voor de vulling

- 1 ui, gesnipperd
- bakolijfolie
- 1 tl pimentpoeder (nootmuskaat is ook lekker)
- zout
- 400 gr verse bladspinazie
- 5 eieren
- 120 ml slagroom
- 150 gr gruyere, geraspt
- zwarte peper
- paneermeel
- 200 gr cherrytomaten (staat gezellig als ze nog een kroontje hebben)

Zo maak je het

Ruim voldoende voor vier personen.
De bereiding kost je ongeveer 50 minuten, daarna moet de taart nog 50 minuten in de oven.

1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (onder- en bovenwarmte).

2. In een kom roer je de bloem en het zout door elkaar. Daar doe je het ei, de boter en het water bij en dan kneed je de ingrediënten met je handen vijf minuten door elkaar tot het een samenhangend deeg is. Maak er een bol van en pak die in in plasticfolie. Leg die tenminste een half uur in de koelkast, maar zoals gezegd: langer mag ook. 

3. In een hapjespan verhit je 1 el bakolie, samen met de pimentpoeder en een snufje zout. Fruit nu de ui 2 minuten en voeg daarna in delen de bladspinazie toe en bak tot dat helemaal geslonken is. Schep het dan over in een vergiet en laat het een beetje afkoelen.

4. Dan klop je de eieren, de slagroom en de geraspte gruyère samen los. Breng het op smaak met een flinke snuf zout en peper.

5. Druk nu met je handen het vocht uit de spinazie door het voorzichtig tegen het vergiet te duwen. Hak het daarna fijn en druk daarna nogmaals in het vergiet het vocht eruit. Daarna kan de spinazie bij het ei-kaasmengsel.

6. Vet een quiche- of taartvorm in. Haal het deeg uit de koeling en rol het uit op een met bloem bestoven aanrecht. Maak er een ronde plak van die wat groter is dan de omtrek van de vorm. Leg die in de vorm, druk dan de wanden aan en het resterende deeg over de rand hangen. Met een vork prik je gaatjes in de bodem. Strooi daarna een laagje paneermeel eroverheen.

7. Nu kan de vulling in de vorm en daarna de cherrytomaten. Druk die niet te diep in de vulling, zodat het kroontje nog mooi zichtbaar is. De overlappende randen van het deeg kan je nu losjes over de vulling heen vouwen. 

8. De quiche kan in de oven! Bak 'm 50 minuten. Als de bovenkant te snel kleurt, kan je de laatste 5 á 10 minuten nog een stuk aluminiumfolie eroverheen doen.

9. En je quiche is klaar. Hij doet het prima bij de brunch of lunch, maar hij combineert ook prima met een kop soep of een lekkere salade als avondmaaltijd. 

De komende tijd vind je hier iedere maandag een recept van Francesca. Trek in nog meer inspiratie? Op Francesca Kookt vind je veel meer leuke recepten.

`