Rutger bakt

Voor op de paastafel: zelfgebakken kwarkbroodjes

17 april 2019 09:00 Aangepast: 17 april 2019 10:35
Beeld © Harold Pereira

Vier jij zondag ook Pasen met een tafel vol gezelligheid en lekkers? Deze zoete kwarkbroodjes met rozijnen en abrikozen van Rutger Bakt maak je gemakkelijk zelf en zijn ook heel leuk om mee te brengen als je ergens op bezoek gaat.

Wat geeft dat toch een feestelijk en rijk gevoel: genieten van een gezellig paasontbijt met een tafel vol familie en vrienden. Met deze kwarkbroodjes zet je je gezelschap een ware traktatie voor. Het deeg moet een nachtje in de koelkast, dus dat kan je al de avond van tevoren maken. De volgende ochtend laat je het nog een uurtje rijzen op het aanrecht voordat je de boel in de oven doet, en de rest van het huis wekt met de heerlijke geur van versgebakken brood. Het betere wakker worden! 

Wat heb je nodig?

Voor de vulling

  • 75 gr gedroogde abrikozen, in kleine stukjes
  • 75 gr blanke rozijnen
  • 75 gr donkere rozijnen
  • 75 gr amandellikeur

Voor het deeg

  • 500 gr bloem
  • 8 gr gedroogde gist
  • 250 gr magere kwark
  • 150 gr boter, op kamertemperatuur
  • 2 eieren
  • 40 gr witte basterdsuiker
  • 10 gr zout

Voor de topping

  • 100 gr fijne suiker
  • 1 tl kaneel
  • 50 gr boter, gesmolten

Zo maak je het

Met dit gerecht begin je al een dag van tevoren. Doe de stukjes gedroogde abrikoos en de rozijnen samen in een kommetje en laat ze een paar uur wellen in de amandellikeur. 

Daarna kan je aan het deeg beginnen. Doe alle ingrediënten voor het deeg samen in een kom en kneed het tot een geheel. Haal het uit de kom en kneed het nog 10 minuten lang op het aanrecht tot het mooi elastisch is. Het is iets natter dan normaal brooddeeg, dat hoort zo. Extra bloem toevoegen hoeft echt niet! Meng dan de gewelde vruchten door het deeg, doe het weer terug in de kom, dek af met plasticfolie en zet 'm een nachtje in de koelkast. 

De volgende ochtend kneed je het deeg even kort door en verdeel je het in zestien gelijke stukjes. Draai er mooie bolletjes van en druk ze een beetje plat. Verdeel ze dan op een met bakpapier beklede bakplaat en zet ze even weg op een warme plek. Een uurtje later zijn ze goed gerezen en kan je ze in een voorverwarmde oven van 220 °C bakken tot ze goudbruin zijn. Dat zal ongeveer 15 tot 20 minuten duren. 

Terwijl de broodjes in de oven staan, meng je in een kommetje de suiker en de kaneel. Smelt de boter in een pannetje en bestrijk de broodjes daarmee zodra ze uit de oven komen. Doop ze tot slot in het suiker-kaneel-mengsel en serveer. 

De komende tijd vind je hier iedere woensdag een recept van Rutger. Trek in nog meer inspiratie? Op Rutger Bakt vind je nog veel meer leuke recepten.

`