Recept van de week

Eenvoudig ingewikkeld: vlechtbrood met bonen

25 maart 2019 20:12 Aangepast: 15 april 2019 12:06

Zet je vrienden bij de borrel eens deze lekkere baguettes met pistachepesto voor, ze zien er ook nog eens heel mooi uit en zijn echt niet zo heel ingewikkeld om te maken.

Ingrediënten voor 2 baguettes:

Voor het deeg:

  • 1 blik of pot gekookte witte bonen (380 g, uitlekgewicht ca. 230 g)
  • 200 ml koud water
  • 12 g verse gist
  • 300 g speltmeel
  • 1 eetlepel olijfolie
  • ½ eetlepel honing
  • 1 theelepel zout
  • 1 losgeklopt ei om het brood mee te bestrijken

Pistachepesto:

  • 1 basilicumplantje
  • 1 teentje knoflook, gepeld en fijngesneden
  • 70 g fijn geraspte Parmezaanse kaas
  • 60 g pistachenoten
  • 50 ml olijfolie
  • 1 snufje zout
  • 1 snufje gemalen zwarte peper

Zo maak je het:

Giet de bonen af, spoel ze en laat ze uitlekken. Meng de bonen en het water met een staafmixer tot een glad mengsel. Voeg de gist toe en mix nog even door zodat de gist goed oplost.

Giet het bonenmengsel in een kom en meng de rest van de deegingrediënten erdoor. Roer het samen tot een soepel deeg. Laat het deeg bij kamertemperatuur ongeveer 4 uur afgedekt rijzen of tot het deeg in volume ongeveer is verdubbeld.

Pluk de basilicumblaadjes van het plantje. Mix basilicum, knoflook, Parmezaanse kaas, pistachenoten, olie, zout en peper met een staafmixer tot een grove pesto.

Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak. Verdeel het in 2 stukken. Rol elk stuk uit tot een plak van 20 x 25 cm. Verdeel de pesto over de plakken en rol vanaf de korte kant op zodat je 2 rollen krijgt. Snijd elke rol door in de lengte, zodat je in totaal 4 lange deegrollen krijgt. Leg er 2 naast elkaar met het snijvlak naar boven en draai ze in elkaar zodat je eindigt met 2 vlechtbroden. Leg de broden op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat ze dan ongeveer 1 uur onafgedekt rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Bestrijk de baguettes voorzichtig met losgeklopt ei. Bak 25-30 minuten in het midden van de oven. Plaats eventueel een lege bakplaat wat hoger in de oven om te voorkomen dat de broden te donker worden.

Laat de broden afkoelen op een rooster.

Bakken met bonen
Taart, brood, koek, pizza, crackers, cake en brownies – iedereen is er dol op. En door het toevoegen van bonen, erwten en linzen kunnen we deze lekkernijen een stuk gezonder maken. Peulvruchten zitten namelijk boordevol eiwitten, mineralen en vezels. In sommige recepten zorgen de bonen voor luchtigheid, in andere juist voor knapperigheid. De ovenrecepten in Bakken met bonen zijn ook nog eens ontzettend lekker!
 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`