Recept van de week

Vijgentaart

25 februari 2019 16:48 Aangepast: 15 april 2019 12:11

Verrassend, kleurrijk en mooi: verwen jezelf en je familie of vrienden dit weekend eens met deze heerlijke vijgentaart!

Dit heb je nodig

Voor het deeg:

  • 220 g tarwebloem, plus extra voor het bestuiven
  • 110 g roomboter op kamertemperatuur, in blokjes
  • snufje zout
  • 1 middelgrote eierdooier
  • 2-3 el koud water

Voor de frangipanevulling: 

  • 140 g pistachenoten
  • 110 g zachte boter
  • 110 g fijne rietsuiker
  • 1 tl rozenwater
  • 1 middelgroot ei, losgeklopt
  • 20 g zelfrijzend bakmeel
  • 150 g halloumi, in dunne plakjes
  • 8 vijgen (ongeveer 120 g), in plakken

Voor erbij:

  • 2 volle el vloeibare honing
  • 1-2 tl rozenwater
  • grof gehakte pistachenoten
  • eetbare rozenblaadjes
  •  

Zo maak je het:

Je hebt een ronde, taps toelopende bakvorm van 20 cm nodig en bakbonen.

Maak eerst het deeg. Doe de bloem in een foodprocessor en voeg de boter en het zout toe. Mix tot het mengsel tot het op broodkruimels lijkt. Klop in een schaaltje de eierdooier en 2 eetlepels koud water door elkaar. Sprenkel dit mengsel over de kruimels en pulseer tot zich net een deegbal vormt. Ziet het deeg er wat droog uit, voeg dan nog een eetlepel water toe en pulseer nog een keer.

Leg het deeg in een kom en kneed lichtjes door. Vorm er een grove schijf van, verpak deze in plasticfolie en leg 5 minuten in de vriezer.

Haal het deeg uit de vriezer en rol op een licht met bloem bestoven aanrecht uit tot een schijf die net iets groter is dan de  bakvorm, zodat ook de zijkanten ermee bedekt kunnen worden. Bewaar de plasticfolie om straks de taart mee af te dekken. Til de deegschijf voorzichtig op en leg in de taartvorm. Duw het deeg in de rand en de zijkanten van de bakvorm en snijd overhangend deeg af. Prik de bodem overal in met een vork, dek af met de plasticfolie die je bewaard hebt en zet weer 10-15 minuten in de vriezer. Verwarm de oven voor tot 200 °C.

Haal de plasticfolie van de taart, leg er bakpapier op en vul de bodem met bakbonen. Zet 15 minuten in de oven. Til het bakpapier en de bakbonen voorzichtig uit de bakvorm en laat afkoelen. Zet de taart terug in de oven en bak nog 5 minuten zodat het deeg kan uitdrogen. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Verlaag de temperatuur van de oven naar 180 °C.

Hak voor het maken van de frangipane de pistachenoten fijn in de foodprocessor. Klop met een elektrische handmixer de  boter, suiker en het rozenwater in een kom tot het mengsel er licht en luchtig uitziet. Voeg geleidelijk het losgeklopte ei toe en klop goed om ervoor te zorgen dat het zich goed vermengt met het botermengsel.

Voeg de bloem en fijngemalen pistachenoten toe aan de kom en vouw het mengsel door elkaar zodat je een pasta krijgt. Besmeer de bodem zodra deze is afgekoeld helemaal tot aan de rand met de frangipane. Zet de taartvorm voor je neer en leg de vijgenplakjes in een cirkel in de frangipane. Doe hetzelfde met de halloumi en herhaal tot de hele bovenkant bedekt is.

Bak 40 minuten in de oven tot de taart goudkleurig is. Roer de honing en het rozenwater door elkaar en bestrijk de bovenkant ermee. Bestrooi met de pistachenoten en rozenblaadjes. Laat in de bakvorm afkoelen tot de taart warm is, haal voorzichtig uit de vorm en zet op een taartplateau of plat bord.
 

Comptoir Libanais - Feest!
Dit boek staat boordevol traditionele en vernieuwende recepten uit het Midden-Oosten waarmee je moeiteloos een feestelijke maaltijd kunt bereiden voor vrienden en familie. Tussen de ruime collectie aan recepten voor ontbijt, lunch, diner, mezze en tussendoortjes vind je bijvoorbeeld een stoofpot met kip en kikkererwten, en een honingtaart van griesmeel, amandel en oranjebloesem. Comptoir Libanais is een populaire restaurantketen in Groot-Brittannië. Het eerste Nederlandse restaurant is gevestigd in Utrecht. De eigenaar, Tony Kitous, groeide op in Algerije en woont sinds zijn 18de in Londen. Inmiddels is hij eigenaar van 31 restaurants en heeft hij meerdere succesvolle kookboeken op zijn naam staan.
 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore