Lijstje van de week

De leukste kookboeken

06 november 2018 19:24 Aangepast: 12 november 2018 10:18
Beeld © iStock

Van 10 tot en met 18 november is het Kookboekenweek. Een week waarin boekhandels extra aandacht besteden aan mooie kookboeken, die je jezelf cadeau kunt doen of waar je tijdens de aankomende feestdagen iemand anders een groot plezier mee doet.

De één bakt graag calorierijke taarten, terwijl de ander liever recepten uit de gezonde, mediterrane keuken uitprobeert. Voor iedereen is wel een leuk en uitdagend kookboek te vinden. We zetten een aantal toppers op een rij.

Voor drukke gezinnen: Simpel

Van zijn vegetarische kookboeken Plenty en Plenty More verkocht de Israëlisch-Britse chef Yotam Ottolenghi wereldwijd miljoenen exemplaren en ook zijn nieuwste boek Simpel is weer een grote hit. Het boek is geknipt voor mensen die met veel groente en kruiden de mooiste smaakcombinaties op tafel willen zetten, maar die geen zin hebben om uren in de keuken te staan. Wil je tussen school, voetbaltraining en andere verplichtingen snel iets gezonds op tafel hebben, dan is Simpel je beste vriend. De uitdaging zit hem vooral in het boodschappen doen, want bij de meeste Nederlanders staan karwijzaad, sumak en za’atar (nog) niet in het keukenkastje.

Voor de nieuwsgierige kok: Hoe dan?!

De titel van dit boek verwijst naar de vraag die kunstenaar Maroeska Metz van haar kinderen krijgt, als ze willen weten hoe ze haar gerechten zelf kunnen maken. Met dit kookboek plezierde ze ongetwijfeld haar kroost, maar ook de vakjury van Het Gouden Kookboek 2018, de jaarlijkse kookboekenprijs, want Hoe dan?! is één van de genomineerde boeken. Metz heeft tien jaar  gewerkt aan het verzamelen, bedenken, experimenteren en bereiden van 120 recepten. Speciaal voor het boek zijn in binnen- en buitenland ook evenveel video’s opgenomen: bij elk gerecht staat een QR-code die je eenvoudig en zonder een app met je telefoon kunt scannen, voor een instructiefilmpje van Metz.

Voor de gezonde eter: Hartstikke mediterraan

Dit kookboek is geschreven door de zussen Annemieke en Janine Jansen. Annemieke is cardioloog en Janine is werkzaam is als (food)fotograaf en kok. Ze zijn zich van kinds af aan al bewust van het effect van voeding op het menselijk lichaam, want hun vader moest om gezondheidsredenen vet- en zoutloos eten. Hun boek staat vol mediterrane recepten die niet alleen lekker, maar ook gezond zijn. Daarmee laten de zussen zien hoe je jezelf op een leuke en eenvoudige manier fit kunt houden. Bij elk recept staat onder meer hoeveel onverzadigd en verzadigd vet, suiker en zout het bevat, wat enorm handig is voor mensen die een aangepast dieet volgen.

 

Voor de ambitieuze hobbyist: Bijdendijk, een keuken voor de lage landen

Joris Bijdendijk is een van de meest veelbelovende chefs van Nederland. Hij is executive chef van restaurant RIJKS in Amsterdam, dat eind vorig jaar werd onderscheiden met een Michelinster. Alweer de tweede in Bijdendijks carrière. In dit kookboek zet hij zijn missie uiteen: koken met de mooie ingrediënten uit Nederland of België. Het boek - dat genomineerd is voor het Gouden Kookboek 2018 - is niet voor beginners, maar je hoeft ook weer geen meesterkok te zijn om met Bijdendijks recepten uit de voeten te kunnen. Het perfecte cadeau voor de ambitieuze thuiskok dus.

Voor de gezellige bourgondiër: Home Sweet Home XMAS

Yvette van Boven begrijpt waar de meeste mensen met kerst behoefte aan hebben: "Bergen makkelijke recepten voor een onbezorgd (kerst)feest." Wie nu al een zweetsnor krijgt bij de gedachte aan het kerstdiner, is bij Van Boven in goede handen. Alle gerechten in dit boek - ook genomineerd voor het Gouden Kookboek - zijn gemakkelijk van tevoren te maken. Ze hoeven alleen op de dag zelf nog even afgemaakt te worden. Voor de kok wel zo gezellig. De recepten zijn niet gericht op kerst, dus het boek is geschikt voor elke feestelijke gelegenheid. Van ontbijt tot diner.

Voor de dierenliefhebber: Vegan 100

Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in koken zonder dierlijke producten en er verschijnt bijna wekelijks wel een nieuw vegan kookboek, dat bewijst dat een veganistische levenstijl meer is dan kikkererwten op je bord. Gaz Oakley, bekend van zijn eigen YouTube-kanaal en de site Avantgardevegan, laat zien wat voor kleurrijke, smaakvolle gerechten je op tafel kunt zetten op basis van plantaardige producten.  Van scrambled tofu met spinazie en Peri Peri falafel met tahini tot 'bacon' van avocado, chocolade not-ella en limoen 'meringue'-taart.

Voor reisgekken en wereldburgers: My Asian Kitchen

De Aziatische keuken is enorm gevarieerd en dat zie je ook zeker terug in dit kookboek van de Amerikaanse atlete Jennifer Joyce. Bao-broodjes, dumplings, sushi,  ramen, curry, noedels en wokgerechten. Noem het maar op en het staat erin. Met meer dan 120 recepten laat Joyce zien hoe je die typische, frisse Aziatische smaken thuis kunt maken. Je leert je eigen wontons vouwen of zet in 10 minuten pittige Koreaanse groenten op tafel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore