Ga naar de inhoud
Recept van de week

Warm & troostrijk

Als je dit weekend na een frisse herfstwandeling trek hebt in een stevig maal, duik dan de keuken in en maak geroosterd varkensvlees met appel, venkelzaad, salie, citroen & tijm.

Ingrediënten (voor 6 personen):

 • ongeveer 2 kg varkenslende met zwoerd, het vel ingekerfd
 • zout en versgemalen zwarte peper
 • 1 rode ui, in 8-10 partjes
 • 8 kleine appels, zoals Cox
 • 2 onbespoten citroenen, in schijfjes van 5 mm dik
 • 1 bosje salie, blaadjes geplukt
 • 8 laurierblaadjes
 • 1 bosje tijm
 • een handvol venkelgroen, indien beschikbaar
 • 2 tl venkelzaad, lichtgekneusd
 • 2 el olijfolie

Bereiden:

Je krijgt perfect gebakken zwoerd als het vel ontzettend droog is. Haal het varkensvlees zo snel mogelijk uit de verpakking, dep het vel goed droog met keukenpapier of een schone theedoek en laat minimaal 24 uur (maar 48 uur is beter) onafgedekt onder in de koelkast staan. Zorg ervoor dat het vel goed is ingesneden, tot op het vet, en bestrooi het pas met zout als het in de oven gaat, niet eerder.

Verwarm de oven voor tot 230 graden of tot de hoogste stand van je oven. Leg de varkenslende (met zijn heel droge vel – dit is heel belangrijk, want het vel moet krokant worden) in een braadslede.

Bestrooi aan alle kanten met zout en zet 25 tot 30 minuten in de oven, tot het vel krokant is. Haal de varkenslende uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 190 graden.

Verdeel de rode ui over een grote, schone ovenschaal. Til de varkenslende voorzichtig uit de hete braadslede en leg op de uien. Leg de hele appels rond het vlees, leg de citroenschijfjes ertussen, verdeel de salie, de laurierblaadjes, de tijm en het venkelgroen (als je dat hebt) erover en bestrooi flink met zout en peper. Strooi het gekneusde venkelzaad erover en sprenkel de olijfolie erover. Zet het lekker geurende varkensvlees en de appels in de oven en bak nog 35 minuten, tot het varkensvlees gaar is en de appels zacht maar niet uit elkaar gevallen zijn. (Als de appels uit elkaar dreigen te vallen, kun je ze uit de oven halen en het vlees zonder de appels verder garen.)

Haal de braadslede uit de oven en laat het vlees 10 tot 15 minuten op een warme plaats rusten. Serveer iedereen een paar dikke plakjes varkenslende, een paar reepjes krokant gebakken zwoerd, een appel en wat van het smaakvolle braadvocht.

Time
In zijn nieuwe boek Time laat Gill Meller, chef-kok bij River Cottage, zien wat voor hem de essentie van koken is. Met 120 uitzonderlijke recepten neemt hij ons mee door de dag én door de seizoenen, van vers en licht tot warm en troostrijk. Gill Meller gelooft dat tijd maken om te koken één van de belangrijkste dingen in het leven is. Elk hoofdstuk in dit boek vertegenwoordigt de momenten waarop we bijna altijd in de keuken te vinden zijn. Begin de dag met gebakken eieren op zuurdesembrood, lunch met bospaddenstoelensoep met cider & blauwschimmelkaas en geniet van de laatste avondzon onder het genot van koolraappuree met gebakken worst en een pruimen-amandeltaart met steranijs & vanille.