Recept van de week

Simpel borrelhapje

20 september 2018 12:45 Aangepast: 28 september 2018 10:39

Een gezellige borrel hoort erbij in het weekend. Dit hapje is leuk om te maken, zo klaar en heerlijk bij een glaasje wijn!

Deze geroosterde tomaten met chili, knoflook en gember zijn heerlijk zo op zich, met wat brood erbij om de olie op te deppen. Je kunt er ook een pittig voorgerecht van maken, met wat burrata of mozzarella, of ze met roerei als brunch serveren. Als de tomaten niet helemaal rijp zijn, kun je ze voor het grillen met een snuf suiker bestrooien. De tomaten kunnen 6 uur van tevoren bereid en dan op kamertemperatuur geserveerd worden.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 75 ml olijfolie
  • 3-4 milde rode chilipepers (verwijder de zaadlijsten en zaadjes voor minder scherpte), in ringetjes van ½ cm (50 g)
  • 8 tenen knoflook, in dunne plakjes (25 g)
  • 4 cm verse gemberwortel, in dunne reepjes (30 g)
  • 20 g koriandersteeltjes (van 4 cm)
  • 5 g korianderblaadjes, om te garneren
  • 1 kg vleestomaten (4 tomaten), overdwars in 1 cm dikke plakken
  • 1½ theel. zwart mosterdzaad, licht geroosterd
  • zeezoutvlokken en zwarte peper

Bereiden:

Verhit de ovengrill tot de hoogste stand.

Giet de olijfolie in een pan en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Voeg de chilipepers, knoflook en gember toe, laat alles 5 minuten zachtjes fruiten en roer af en toe tot de knoflook bruin begint te worden. Doe de koriandersteeltjes in de pan en fruit nog 2-3 minuten tot de knoflook licht goudbruin is en de chilipeper lekker geurt. Schep de smaakgevers met een schuimspaan uit de pan (zodat u de olie kunt bewaren) op een bord en zet het opzij.

Schik de plakken tomaat op een bakplaat van 30 x 40 cm en laat ze elkaar niet overlappen. Bestrijk ze met 2 eetlepels geurige olie en bestrooi ze met 1½ theelepel zeezout en royaal versgemalen peper. Zet de bakplaat circa 5 cm onder de grill en rooster de tomaten 10-12 minuten tot ze gekleurd zijn. Haal de tomaten uit de oven, giet de overgebleven geurige olie erover, bestrooi ze met de achtergehouden smaakgevers en zet ze 10 minuten opzij.

Serveer de tomaten op de bakplaat of schik ze op een grote schaal en laat ze elkaar licht overlappen. Bestrooi ze met het korianderblad en het mosterdzaad en overgiet ze met overgebleven olie en sappen uit de pan.

SIMPEL Eenvoud lijkt onwaarschijnlijk bij een kookboek van Yotam Ottolenghi, maar zijn nieuwe kookboek SIMPEL staat vol met eenvoudig te bereiden gerechten, zonder af te doen aan de typische Ottolenghi-smaak of verrassing. Van avocadoboter op toast met tomatensalsa, heerlijke saffraan-mosterdscones met cheddar en piccalilly tot burrata met gegrilde druiven en basilicum. Met handige iconen zie je in een oogopslag welke kenmerken betrekking hebben op het betreffende recept.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Crostini met vijg, ricotta & honing

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Focaccia met biet & rozemarijn

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`