Ga naar de inhoud
Eten

5x boerenkool nét even anders

Beeld © iStock - 4nadia

Boerenkool, een winterse klassieker die in deze koude maanden niet mag ontbreken in je weekmenu. Waarschijnlijk is deze groene bladgroente bij iedereen wel bekend in een lekkere stamppot met worst. Máár je kunt er nog veel meer lekkers mee maken! In dit artikel delen we vijf verrassende recepten met boerenkool die laten zien hoe veelzijdig deze winterse groente is.

1. Boerenkoolsalade

Boerenkool is rijk aan vitamines (zoals vitamine K, A, C) en mineralen (zoals calcium en ijzer) en dus ontzettend gezond. Omdat boerenkool een beetje bitter is van smaak denk je misschien niet zo snel aan een salade bij deze groente. Maar door het te combineren met de juiste smaken kan dit de ideale, vullende en gezonde basis van je salade zijn. Hugo deelde het recept van een boerenkoolsalade gecombineerd met feta en granaatappel, absoluut het proberen waard! 

Boerenkoolsalade
Lees hier het recept:
Boerenkoolsalade met een tiramisu trifle

2. Boerenkoolquiche

Een quiche kan eigenlijk altijd. Het is zowel geschikt voor een doordeweekse avond als een speciale gelegenheid. Voor de vulling van een quiche kan je met heel veel ingrediënten experimenteren, zo ook met boerenkool! In dit recept is boerenkool de basis van de vulling en worden er spekjes, uien en oude kaas bijgevoegd. Eet smakelijk! 

Boerenkoolquiche
Lees hier het recept:
Boerenkoolquiche met een heerlijke linzensalade

3. Boerenkoolrisotto

Een gerecht dat zowel voedzaam is en voelt als comfortfood? Risotto! Dit Italiaanse gerecht is perfect als je zin hebt in iets feestelijks maar toch gezond. Combineer de romige smaak van de risotto met de voedzaamheid van boerenkool en je hebt een perfecte maaltijd. 

Boerenkoolrisotto
Lees hier het recept:
Boerenkoolrisotto met parmezaanse kaaskoeken en bloedsinaasappelsalade

4. Boerenkoolstamppot met chorizo en eigengemaakte piccalilly

In dit lijstje mag de stamppot natuurlijk niet ontbreken, maar dan wel stamppot met een speciale twist. In dit recept ruilt Hugo de traditionele Hollandse worst in voor Spaanse chorizo én hij maakt zijn eigen piccalilly. Verslaat deze versie de klassieker? 

Boerenkoolstamp
Lees hier het recept:
Boerenkoolstamp met chorizo en eigengemaakte piccalilly

5. Portugese maaltijdsoep met boerenkool

We eindigen dit lijstje met een heerlijke maaltijdsoep. Hugo is hiervoor de Portugese keuken ingedoken waar ze ook gek zijn op boerenkool. Deze soep wordt gemaakt met kippenbouillon, aardappelen, boerenkool en chorizo. Hierbij maakt hij een mediterraanse piri pirit dip voor op brood.

Hugo: "We denken dat boerenkool typisch Hollands is, maar in Portugal hebben ze een soortgelijke groente."
Portugese
Lees hier het recept:
Portugese maaltijdsoep met boerenkool
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: