Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Kerstplantentips: zo verzorg je de kerstroos en de kerstcactus

Terwijl de kerstdagen naderen, zijn veel mensen op zoek naar wat meer groen en versiering in huis, bijvoorbeeld in de vorm van 'kerstplanten'. Mooi voor op tafel en ideaal om cadeau te geven. Tom vertelt over twee van de populairste kerstplanten: de kerstroos en de kerstcactus.

De kerstroos

De kerstroos, ook bekend als de Helleborus, is een buitenplant die vaak verward wordt met de kerstster. In tegenstelling tot de puntige blaadjes van de kerstster, heeft de kerstroos rechtopstaande bladeren. Deze wintergroene en winterharde plant behoudt zijn groene bladeren zelfs bij kou tot -20 graden. Om de plant gezondheid te houden, kun je het best jaarlijks in januari of februari een deel van het oude blad verwijderen. Zo voorkom je bladziekten.

De kerstroos staat het liefst in de halfschaduw op een vochtige grond. Het is belangrijk dat het water goed kan weglopen in de grond, want de plant houdt niet van natte voeten. Hoewel het een buitenplant is, kan de kerstroos tijdens de kerstperiode tijdelijk binnen worden neergezet, maar het liefst niet te lang. Er bestaan ongeveer twintig soorten Helleborussen, variërend in dieprode, zachtgele en oudroze kleuren.

Verzorging en tips:

  • Plaats de plant op een schaduwrijke plek, bij voorkeur in de volle grond.
  • Zet je hem in een pot, geef hem dan maandelijks plantenvoeding. In de volle grond is één keer voeding in het voorjaar en één keer in het najaar voldoende, bij voorkeur organische stof of voeding voor rozen.
  • Houd de grond lichtvochtig, vooral in de winter, terwijl de plant in de zomer minder water nodig heeft.
  • Snoei de plant in januari of februari om bladziekten te voorkomen.
  • De prijs van een Helleborus varieert tussen de 10 en 15 euro.

De kerstcactus

De kerstcactus – genoemd naar zijn stekelige blaadjes en prachtige bloemen die vanaf november in roze, rode en witte tinten bloeien – is een schitterende aanvulling op je interieur tijdens de feestdagen. Deze binnenplant, die wel 30 (!) jaar oud kan worden, voelt zich comfortabel in een warme omgeving (20 à 22 graden). Gedurende de zomer kan de kerstcactus dus zelfs buiten geplaatst worden. Een interessante tip is om de plant in september al bloot te stellen aan koelere temperaturen (15-16 graden), hierdoor worden de knoppen beter gevormd en komen ze makkelijker uit in de zomer.

Ondanks de associatie van cactussen met droogte en zon, komt deze plant oorspronkelijk uit de tropen van Brazilië. Het is belangrijk om de vochtigheid van de tropen tijdens het groeiseizoen thuis een beetje na te bootsen, dus geef hem het liefst om de dag wat water zodat de grond lichtvochtig blijft. Bovendien kan je de plant 1 à 2 keer per week besproeien met een spuit, zodat de knoppen beter openen. Buiten het groeiseizoen, wanneer de plant tot rust komt, is wekelijks water geven voldoende en is er minder behoefte aan voeding.

Verzorging en tips

  • Plaats de plant op een lichte plek in huis, vermijd echter direct zonlicht. In de zomer kan hij buiten staan, maar in september is een koelere plek gunstig.
  • Geef de plant regelmatig water tijdens het groeiseizoen, ongeveer om de dag, en geef maandelijks van plantenvoeding.
  • Voor 5 tot 15 euro kun je deze prachtige plant in huis halen.

Wil je nog meer tips, of de uitgebreide uitleg van Tom terugzien? Bekijk het fragment hieronder! 

Tips van Tom: Kerstcactus en Kerstroos

08:38
Plantentips
Meer plantentips van Tom?
Plantentips van Tom: zo verzorg je de Dieffenbachia
Dit is een artikel van