Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Winterse pompoentaart en koffie met sinaasappelkaramel

Pompoen en speculaaskruiden, een overheerlijke combinatie die ruikt naar de feestdagen! In dit recept brengt Hugo deze twee samen in een winterse pompoentaart. Bij taart hoort natuurlijk ook een lekker warm drankje: koffie met sinaasappelkaramel.

We beginnen met de pompoentaart, verderop vind je de bereidingswijze van de sinaasappelkaramelkoffie. 

Pompoentaart

  • Pompoentaart voor 8 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten + 30 minuten rusten + 25 minuten bakken en afkoelen

Ingrediënten:

Bodem

  • 110 gr. koude roomboter
  • 1½ eetlepel speculaaskruiden
  • 215 gr. bloem
  • 140 gr. lichtbruine basterdsuiker
  • Zout
  • Zwarte peper
  • Ca. 3 eetlepels melk

Vulling

  • 500 gr. vruchtvlees van de pompoen 
  • Zout
  • 65 gr. lichtbruine basterdsuiker
  • 80 ml slagroom
  • 2 eieren
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • Snuf zout

Extra benodigdheden:

  • Taart- of quichevorm met uitneembare bodem 24 cm
  • Keukenmachine
  • Bakpapier
  • Blindbakvulling (bijvoorbeeld bakbonen, gedroogde peulvruchten of rijst)

Bereidingswijze

Stap 1: Snijd de boter in blokjes. Maal in de keukenmachine een kruimeldeeg van de boter, speculaaskruiden, peper, bloem, suiker en een snuf zout.

Stap 2: Voeg de melk beetje bij beetje toe en draai tot een samenhangend deeg. 

Stap 3: Haal het deeg uit de keukenmachine en kneed er een bol van. Probeer het deeg niet te lang door te kneden, zo blijft het deeg nog een beetje bros. Verpak de bol dan in plasticfolie, druk hem een beetje plat en laat 30 minuten rusten.

Stap 4: Verwarm de oven voor op 180°C (onderbovenwarmte).

Stap 5: Schil intussen de pompoen. Snijd hem daarna in stukken en kook in 15-20 minuten gaar in water met een snufje zout. Laat afkoelen.

Stap 6: Vet de taartvorm in. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en bekleed de vorm ermee.

Stap 7: Leg een vel bakpapier op het deeg en vul deze met blindbakvulling (bijvoorbeeld bakbonen of iets anders zwaars). 

Stap 8: Bak de bodem 10 minuten in de oven.

Stap 9: Verwijder de blindbakvullling en het bakpapier en bak nogmaals 10 minuten. Duw met een lepel de eventueel wat gezakte randen omhoog.

Stap 10: Pureer de afgekoelde pompoen in de keukenmachine.

Stap 11: Mix alle ingrediënten voor de vulling erdoor en schenk in de vorm.

Stap 12: Bak de taart circa 25 minuten in de oven.

Koffie met sinaasappelkaramel

  • 4 personen
  • Bereiding: circa 10 minuten

Ingrediënten:

  • 100 gr. suiker
  • 175 gr. water
  • 2 stukken sinaasappelschil (geraspt)
  • 200 ml verse slagroom
  • 500 ml sterke koffie
  • Gemalen kaneel

Bereidingswijze:

Stap 1: Breng in een pan de suiker met 50 ml water en de sinaasappelschillen aan de kook en laat de suiker karamelliseren. Breng het overige water in een ander pannentje ook aan de kook.

Stap 2: Schenk het kokende water bij de karamel. Laat (iets) afkoelen. Verwijder de sinaasappelschil.

Stap 3: Klop de slagroom net lobbig.

Stap 4: Verwarm de glazen voor met heet water.

Stap 5: Schenk siroop naar smaak in de glazen en schenk de koffie erop.

Stap 6: Houd een lepel tegen de rand met de bolling naar boven. Schenk de room via de lepel op de koffie.

Stap 7: Maak af met een snufje kaneel.

Tip: door de room via de lepel op de koffie te schenken, blijft het er mooi op liggen.

Hugo
Meer taartrecepten:
Hugo bakt: Nectarinecake en bramentaart
Dit is een artikel van