Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Spaanse hartige broodpudding met winterse wortel-tomatensoep

Aangezien Sinterklaas op bezoek komt, kunnen we niet anders dan een heerlijk Spaans gerecht op tafel zetten: Spaanse hartige broodpudding. Hier bereidt Hugo ook een lekkere winterse wortel-tomatensoep bij om het feestmaal compleet te maken, dat overigens ook ná Sinterklaasavond nog erg lekker is!

Dit menu bestaat uit twee onderdelen. We beginnen met het recept voor de Spaanse hartige broodpudding en verderop lees je hoe winterse tomatensoep maakt.

Spaanse hartige broodpudding

  • Hoofdgerecht: 4-6 personen
  • Bereiding: circa 20 minuten + 40 minuten bakken

Ingrediënten:

  • 120 gr. chorizo
  • 3 rode uien
  • 100 gr. harde schapenkaas (manchego of pecorino of Hollandse schapenkaas)
  • 30 gr. ontpitte zwarte olijven (zoals taggiasche of kalamanta)
  • 300 ml. volle melk
  • 150 ml. slagroom
  • 2 eieren
  • Zout en peper
  • 400 gr. brood (ciabatta, stokbrood of desembrood)

Extra benodigdheden: een ovenschaal van 20x20cm.

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180°C. Vet vervolgens de ovenschaal in met olie.

Stap 2: Haal het vel van de chorizo en snijd deze in blokjes. Verwarm daarna de chorizo in een koekenpan, zodat het vet smelt en de worst in zijn eigen vet bakt.

Stap 3: Halveer en pel de uien en snijd ze in halve ringen en voeg bij de chorizo, bak 10 tot 15 minuten, zodat de uien zacht zijn (maar niet te donker gekleurd).

Stap 4: Rasp de kaas grof en halveer de olijven.

Stap 5: Meng in een kom de melk, slagroom, eieren, zout en peper.

Stap 6: Snijd het brood in blokjes en meng deze door het melkmengsel.

Stap 7: Meng de kaas, ui, chorizo en olijven door het broodmengsel. Leg ze in de ovenschaal, duw ze iets aan en bak circa 40 minuten in de oven.

Stap 8: Laat de broodpudding wat afkoelen en snijd dan in stukken.

Winterse wortel-tomatensoep

  • Hoofdgerecht: 4 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 350 gr. winterpenen
  • 2 grote uien
  • 2 knoflooktenen
  • Neutrale olie
  • 150 gr. ciabatta of stokbrood
  • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder halve tot 1
  • Halve tot 1 theelepel chilivlokken
  • 1 blik gepelde tomaten of cherrytomaten
  • 500 ml. water
  • Zout en peper
  • Olijfolie extra vergine

Extra benodigdheden: staafmixer

Bereidingswijze:

Stap 1: Snijd of scheur het brood in stukken.

Stap 2: Verwarm een scheut olie in een soeppan en bak het brood bruin.

Stap 3: Schil intussen de peen en snijd in blokjes. Pel en snipper de uien en pel en snijd ook de knoflook fijn.

Stap 4: Haal het brood uit de pan en bak hierin de wortel, ui en knoflook. Bak dit circa 5 minuten.

Stap 5: Voeg het paprikapoeder en de chilivlokken erbij en bak deze kort mee.

Stap 6: Doe de tomaten en het water erbij en kook circa 10 minuten op laag vuur, tot de wortel zacht is.

Stap 7: Pureer tot een gladde soep en kruid met zout en peper. Verdun de soep eventueel met extra water.

Stap 8: Schep de soep in kommen of borden. Sprenkel er een scheutje olijfolie over.

Broodpudding met tomatensoep is altijd fijn
Laat het smaken, voor groot en klein!

Andijviestamppot
Een gerecht dichter bij huis:
Andijviestamppot met chorizo en ingelegde uitjes én een sinaasappelkwark dessert
Dit is een artikel van