Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Engelse viskoekjes en koolsla met winterpeen

Bij viskoekjes denk je misschien al gauw aan de Thaise variant, maar Hugo gaat dit keer voor de Engelse versie. Ook wel bekend als ‘fish cakes’. Lekker, simpel, voedzaam én in een handomdraai op tafel gezet! Wat wil je nog meer?! Een frisse coleslaw erbij soms? Doen we!

Hugo’s menu bestaat uit twee onderdelen. We beginnen met de Engelse viskoekjes en verderop vind je het recept voor de frisse koolsla met winterpeen. 

Engelse viskoekjes

  • Voor 4 personen 
  • Bereiding: circa 30 minuten + 10 minuten afkoelen 

Ingrediënten

  • 700 gr. kruimige aardappels
  • 400 gr. zwarte koolvisfilets zonder vel
  • Zout en peper
  • 60 gr. roomboter
  • 2 theelepels fijne mosterd
  • 1 citroen
  • ½ eetlepel kappertjes
  • 4 eetlepels bloem
  • 2 eieren
  • 50 gr. grof paneermeel (panko)
  • Neutrale olie

Extra benodigdheden: pureestamper, fijne rasp, keukenpapier

Bereidingswijze: 

Stap 1: Doe de ongeschilde aardappels in een pan, zet ze nét onder water en breng aan de kook op laag vuur. Kook ze in ongeveer 15-20 minuten gaar.

Stap 2: Giet de aardappels af en pel ze zodra ze een klein beetje zijn afgekoeld zodat je ze veilig vast kunt houden. Stamp tot een grove puree.

Stap 3: Bestrooi de vis met zout en peper. Verwarm de boter in een koekenpan en bak de vis in circa 5 minuten net gaar.

Stap 4. Meng de vis met de aardappelpuree, voeg de mosterd, rasp van de citroen en kappertjes toe en vorm hier 8 koekjes van. 

Stap 5: Kluts het ei los in een diep bord. Doe de bloem in tweede bord en het paneermeel in een derde bord. Haal de koekjes door de bloem, dan door het geklutste ei en vervolgens door het paneermeel.

Stap 6: Verwarm een scheut olie in een koekenpan, bak de viskoekjes circa 5 minuten per kant en laat uitlekken op een keukenpapier.

Koolsla (coleslaw) met winterpeen

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 15 minuten

Ingrediënten

  • 300 gr. witte kool
  • 200 gr. winterpeen
  • 1-2 sjalotten
  • 3 augurken
  • 1 bos krulpeterselie
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 3 eetlepels volle yoghurt
  • 2 theelepels dijonmosterd
  • ½ citroen
  • Zout en peper
  • 2 eetlepels kappertjes

Extra benodigdheden: juliennerasp, fijne rasp

Bereidingswijze:

Stap 1: Snijd de kool heel fijn met een mandoline, keukenmachine of een scherp mes.

Stap 2: Schil en rasp de peen. En pel en snipper de sjalot ragfijn.

Stap 3: Snijd de augurken in stukjes. Snijd de peterselie fijn.

Stap 4: Meng in een kom de mayonaise met de yoghurt en mosterd. Rasp de citroenschil erboven. Breng op smaak met zout en peper en citroensap en meng alles met elkaar. Breng zo nodig nog verder op smaak naar eigen wens. 

Dit is een artikel van