Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Rundvlees, paddenstoelensalade en gewokte kool met sojasaus

Hugo brengt nieuwe inspiratie in de keuken door een heerlijk fluweelzacht stukje rundvlees te bereiden op Chinese wijze. Hierbij maakt hij ook een lekkere salade van geblancheerde paddenstoelen en gewokte kool met sojasaus. Lees en kook je mee?

Hugo's menu bestaat uit drie onderdelen. We beginnen met het rundvlees, daarna volgt de salade en we sluiten af met de gewokte kool. 

Fluweelzacht rundvlees met sesam

  • Hoofdgerecht: 4 personen
  • Bereiding: circa 20 minuten + 1 uur wachttijd

Ingrediënten:

  • 400 gr. kogelbiefstuk
  • 1 theelepel maiszetmeel
  • Sesamolie
  • Zout
  • 300 gr. pandanrijst
  • 2 tenen knoflook
  • 3 cm. gember
  • 2 bosuien
  • 1 ui
  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • 1 eetlepel oestersaus
  • Neutrale olie
  • 3 eetlepels geroosterd sesamzaad

Bereidingswijze:

Stap 1: Snijd de biefstuk in dunne plakjes. Meng vervolgens het maiszetmeel, 1 theelepel sesamolie, een snuf zout en een eetlepel water tot een papje en voeg het vlees hier aan toe. Masseer alles goed door elkaar en laat het 1 tot 24 uur marineren (hoe langer, hoe beter!). 

Stap 2: Spoel de rijst af, in een zeef onder de koude kraan, tot het water helder is. Doe de rijst met 450 milliliter water in een pan en breng aan de kook. Plaats vervolgens de deksel op de pan en zet het vuur zo laag mogelijk, maar zorg dat het wel kookt. Gaar in circa 15 minuten óf tot het water is verdampt en de rijst gaar is (je kunt ook een rijstkoker gebruiken). Zet het vuur uit en laat de rijst 10 minuten rusten.

Stap 3: Pel en hak de knoflook en de gember fijn.

Stap 4: Snijd de bosuien in stukken van 5 centimeter. Pel en snijd de ui in ringen.

Stap 5: Meng 1 eetlepel sesamolie met de sojasaus en oestersaus en zet deze apart.

Stap 6: Verhit de wok goed en voeg een scheut neutrale olie toe. Schroei de biefstuk in een paar seconden dicht en haal hem uit de pan.

Stap 7: Fruit de ui 2 minuten in diezelfde pan. Voeg vervolgens de knoflook en gember toe en bak 1 minuut.

Stap 8: Doe het vlees terug in de pan. Bak 1 minuut en voeg dan de saus en bosui toe. Bak tot de saus grotendeels is verdampt.

Stap 9: Zet het vuur uit en schep het sesamzaad door het vlees. Serveer het vlees met de rijst.

Salade van geblancheerde paddenstoelen

  • Bijgerecht: 4 personen
  • Bereiding circa: 15 minuten

Ingrediënten:

  • 300 gr. oesterzwammen
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 bosui
  • 1 teen knoflook
  • Zout
  • Snuf suiker

Bereidingswijze:

Stap 1: Breng een grote pan met ruim gezouten water aan de kook. Scheur de oesterzwammen in stukken en blancheer ze circa 1 minuut. Haal de zwammen uit de pan en laat schrikken in ijswater of spoel af onder de koude kraan. Laat ze vervolgens uitlekken in een vergiet terwijl je de dressing maakt.

Stap 2: Meng in een kom de sesamolie, sojasaus en rijstazijn.

Stap 3: Snijd de bosui in dunne ringen.

Stap 4: Pel en rasp de knoflook boven de dressing. Proef en breng op smaak met zout en suiker.

Stap 5: Als de paddenstoelen nog vochtig zijn, knijp ze dan met je handen uit. Meng ze vervolgens door de dressing en serveer.

Gewokte kool met sojasaus

  • Bijgerecht: 4 personen
  • Bereiding: circa 15 minuten

Ingrediënten:

  • Halve Chinese kool
  • 2 tenen knoflook
  • Neutrale olie
  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • Witte peper

Bereidingswijze:

Stap 1: Snijd de kool in grove repen van een paar centimeter.

Stap 2: Pel en snijd de knoflook in dunne plakjes.

Stap 3: Verhit een scheut olie in een wok en bak daarin de kool een paar minuten tot het iets slinkt.

Stap 4: Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee.

Stap 5: Voeg de sojasaus en witte peper toe, bak 1 minuut mee en zet het vuur uit.

 

Qǐng xiǎngyòng! (Eet smakelijk!)

Mexicaanse
Meer gerechten van buiten Europa?
Mexicaanse tomatenrijst met lekkerbekjes en nacho’s met guacamole
Dit is een artikel van