Ga naar de inhoud
Koken met hugo

Prei-knolselderijsoep met zalm en gepocheerde peer met kardemom

Het is doe-niet-moeilijk-dinsdag en daarom maakt Hugo een gerecht dat je binnen dertig minuten op tafel zet: een heerlijke en gezonde prei-knolselderijsoep met zalm. Voor daarbij maakt hij gepocheerde peer met kardemom.

Het menu bestaat uit twee onderdelen. We beginnen met de soep en verderop vind je het recept voor de gepocheerde peer met kardemom. 

Prei-knolselderijsoep met zalm

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 1 uur

Ingrediënten:

  • 2 preien
  • Neutrale olie
  • 1 knoflookteen
  • 400 gr. knolselderij
  • 1 kruimige aardappel
  • Paar takken tijm
  • 75 ml witte wijn
  • 1 liter kippenbouillon
  • 200 ml slagroom
  • Zout en peper
  • 170 gr. zalm (blik)

Extra benodigdheden: een staafmixer 

Bereidingswijze:

Stap 1: Maak de preien schoon en snijd in dunne ringen.

Stap 2: Verhit een scheut olie in een braadpan en fruit de prei zacht.

Stap 3: Pel de knoflook en snijd in plakjes. Schil de knolselderij en aardappel en snijd in blokjes.

Stap 4: Doe de knoflook, knolselderij en tijm in de pan en bak 5 minuten mee.

Stap 5: Voeg de aardappel toe.

Stap 6: Blus af met de wijn en roer door. Schenk de bouillon erbij. Laat 20-25 minuten zachtjes koken.

Stap 7: Voeg de meeste room toe en pureer de soep glad. Voeg eventueel een scheut water toe om de soep iets te verdunnen. Kruid met zout en peper.

Stap 8: Doe de soep in borden of kommen, voeg een scheut achtergehouden room toe en verdeel de zalm erover.

Gepocheerde peer met kardemom

  • Dessert voor 4 personen
  • Bereiding: circa 15 minuten

Ingrediënten:

  • 4 handperen
  • 350 ml witte dessertwijn
  • 4 eetlepels (vanille)suiker
  • 3 kardemompeulen
  • 30 gr. amandelschaafsel
  • 2 eetlepels maiszetmeel
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • 2 takken munt

Bereidingswijze:

Stap 1: Schil de peren, laat de stelen eraan.

Stap 2: Doe de wijn, suiker en hele peren in een steelpan. Voeg water toe zodat de peren onderstaan.

Stap 3: Kneus de kardemom en voeg toe. Breng tegen de kook aan, draai het vuur laag en pocheer de peer circa 20 minuten.

Stap 4: Rooster de amandelen goudbruin in een droge koekenpan.

Stap 5: Haal de peer uit de pan. Meng het maiszetmeel met een scheutje van de wijn. Schenk al roerend in de pan, zodat de wijn iets bindt.

Stap 6: Doe de peren in kommetjes en lepel wat van de wijn erover.

Stap 7: Lepel er crème fraîche over en bestrooi met de amandelen en munt.

Kruidige
Meer soep inspiratie:
Kruidige pompoensoep en haverbroodjes met parmezaan
Dit is een artikel van