Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Taiwanese borrelplank met pork buns, gefrituurde kip én cheesy corn cups

Hugo duikt de Aziatische keuken in voor een plank vol Taiwanese borrelhapjes. Daarvoor maakt hij onder andere Gua bao, ook wel Taiwanese pork buns. Ook laat hij zien hoe je Taiwanese gefrituurde kip maakt en tenslotte vind je een recept voor cheesy corn cups: mais met kaas. Dat wordt smullen!

De borrelplank bestaat uit drie onderdelen. We beginnen met de de Gua bao, verderop vind je het recept voor de gefrituurde kip en de cheesy corn cups.

Gua bao – Taiwanese pork buns

  • Hoofdgerecht voor 4 personen (8 broodjes)
  • Bereiding: circa 30 minuten + 1 uur wachttijd

Ingrediënten:

  • 8 bao buns
  • 1 bosje koriander

Buikspek

  • 4 tenen knoflook
  • 6 cm gemberwortel
  • 4 bosuien
  • 1 kilo buikspek
  • 1 kaneelstokje
  • 3 steranijs
  • 100 milliliter lichte sojasaus
  • 1 theelepel vijfkruidenpoeder

Pindapoeder

  • 100 gr. ongezouten pinda’s
  • 3 eetlepels rietsuiker

Pickles

  • 100 gr. radijsjes
  • 2 eetlepels natuurazijn
  • 2 eetlepels rietsuiker
  • Zout
     

Extra benodigdheden: een stoommand of -pan

Bereidingswijze:

Stap 1: Plet de knoflook met de zijkant van het mes.

Stap 2: Snijd de gember in plakken en de bosui in stukken van 5 centimeter.

Stap 3: Doe het buikspek, de knoflook, gember, bosui, kaneel, steranijs, sojasaus en 1 theelepel vijfkruidenpoeder in een pan.

Stap 4: Voeg water toe zodat het vlees onder staat en breng het aan de kook. Doe een deksel op de pan en draai het vuur laag. Laat het vlees 1-1½ uur stoven.

Stap 5: Maal intussen in een hakmolentje de pinda’s met 3 eetlepels rietsuiker tot een poeder.

Stap 6: Snijd de radijsjes in reepjes en meng in een kom met de azijn, 2 eetlepels rietsuiker en een snuf zout in een kom. Laat staan tot het vlees klaar is. Schep af en toe om.

Stap 7: Haal het vlees uit de pan en laat iets afkoelen.

Stap 8: Stoom de broodjes zoals aangegeven op de verpakking.

Stap 9: Snijd het vlees in plakken en bak in een scheutje olie in een koekenpan. Pluk de korianderblaadjes.

Stap 10: Beleg elk broodje met buikspek, ingemaakte radijs, pindapoeder en wat korianderblaadjes.

Taiwanees gefrituurde kip

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten wachttijd

Ingrediënten

  • 2 kipfilets
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • 2 theelepel vijfkruidenpoeder
  • 1 theelepel witte peper
  • 2 eieren
  • 50 gr. tarwebloem
  • 50 gr. maiszetmeel
  • Neutrale olie om in te frituren

Extra benodigdheden: slagersfolie of plasticfolie, vleeshamer, vijzel, frituurpan (optioneel), bakrooster om uit te laten lekken en cocktailprikkers om te serveren

Bereidingswijze:

Stap 1: Vlinder de kipfilets. Leg tussen plasticfolie en sla plat met een vleeshamer of deegroller. Breng op smaak met zout en laat 10 minuten staan.

Stap 2: Vermaal in de vijzel 1 theelepel zout met het chilipoeder, de kristalsuiker, vijfkruidenpoeder en witte peper tot de suiker iets fijner is.

Stap 3: Kluts het ei in een diep bord.

Stap 4: Meng de bloem en maiszetmeel in een diep bord en breng op smaak met een snuf zout.

Stap 5: Verhit de olie tot 180°C.

Stap 6: Haal de kip door het bloemmengsel, dan door het ei en dan nog een keer door het bloemmengsel. Frituur elke kipfilet in circa 5-7 minuten goudbruin en knapperig.

Stap 7: Laat uitlekken en haal door het specerijenmengsel. Herhaal met de tweede kipfilet.

Stap 8: Snijd de kip in repen en serveer met cocktailprikkers om te eten.

Mais met kaas - Cheesy corn cups

  • Borrelplankgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 15 minuten

Ingrediënten

  • 1 blik (400 gr.) mais
  • Neutrale olie om in te bakken
  • 100 gr. kaas die goed smelt (smeltkaas, jonge geraspte kaas, geraspte mozzarella)
  • Zout (optioneel) en witte peper
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 1 bosje bieslook

Extra benodigdheden: papieren cupjes of kommetjes om in te serveren

Bereidingswijze:

Stap 1: Giet de mais af en laat goed uitlekken. Verhit een paar eetlepels olie in een wok en bak daarin de mais een paar minuten zodat hij iets meer smaak krijgt. De mais hoeft niet echt te verkleuren.

Stap 2: Zet het vuur laag, voeg de kaas toe en meng tot alles is gesmolten. Proef en breng op smaak met peper en zout als dat nodig is.

Stap 3: Schep de crème fraîche erdoor.

Stap 4: Hak de bieslook fijn. Verdeel de mais over cups en bestrooi met bieslook. Serveer warm zodat de kaas nog lekker gesmolten is.

Japanse
Meer borrelplank inspiratie:
Japanse borrelplank met onigiri, mosselen met sake én shiitakes met misoboter
Dit is een artikel van