Ga naar de inhoud
Thanksgiving vieren met Hugo!

Thanksgiving menu: gebraden pompoen, stuffing en uienjus

In Amerika wordt vandaag uitgebreid Thanksgiving gevierd en daarom maakt Hugo een vegetarisch gerecht die traditioneel veel wordt gegeten op deze feestdag: gebraden pompoen met stuffing en uienjus voor erbij. Lees en kook je mee?

We beginnen met de pompoen, verderop lees je hoe je de stuffing en de uienjus maakt. 

Gebraden pompoen

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 1 uur

Ingrediënten:

  • 1 flespompoen van ca. 1,7 - 2 kg
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
    ½ bosje salie
  • Zout en peper
  • 3 eetlepels honing
  • 100 gr. roomboter

Extra benodigdheden: eetstokjes en een bakplaat met bakpapier

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 220°C.

Stap 2: Halveer de pompoen over de lengte en verwijder de zaadlijsten.

Stap 3: Leg twee eetstokjes op een snijplank en leg een pompoenhelft ertussen, met het snijvlak naar beneden. Snijd met een groot mes sneeën van 2 mm, tot de stokjes, zodat je de pompoen net niet helemaal doorsnijdt en hij niet uit elkaar valt.

Stap 4: Pel de knoflook en snijd in plakjes.

Stap 5: Verdeel de knoflook tussen de sneeën zodat de pompen wat verder open komt te staan.

Stap 6: Stop de pompoen vol met salieblad, bestrijk royaal met olie en kruid met zout en peper.

Stap 7: Leg de pompoen op de bakplaat en rooster 30 minuten.

Stap 8: Verdeel de honing over de pompoen en bak nog 15 minuten.

Stap 9: Verwarm de roomboter in een steelpan op het vuur tot hij begint te bruinen en notig begint te ruiken.

Stap 10: Haal de pompoen uit de oven en maak af met de beurre noisette (gesmolten bruine boter).

Stuffing

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 30 gr. roomboter
  • 1 grote ui
  • 2 takken rozemarijn
  • 1 laurierblad
  • 1 teentje knoflook
  • 180 gr. vers broodkruim
  • 1 ei
  • Zout en peper

Extra benodigdheden: een fijne rasp en een met bakpapier beklede bakplaat

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 220°C.

Stap 2: Verhit de boter in een koekenpan.

Stap 3: Pel en snipper de ui. Ris de rozemarijn en hak grof.

Stap 4: Fruit de ui, de laurier, rozemarijn en een snufje zout 10-15 minuten op laag vuur tot de ui glazig is.

Stap 5: Pel en rasp de knoflook erboven en bak nog 1 minuut mee. Laat iets afkoelen.

Stap 6: Verwijder het laurierblad uit de pan.

Stap 7: Roer het broodkruim en het losgeklopte ei door het uienmengsel. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 8: Maak ballen (ter grootte van een golfbal) en zorg dat je ze niet te compact maakt. Leg ze op de bakplaat en bak in 20-25 minuten goudbruin.

Uienjus

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 20 minuten

Ingrediënten:

  • 3 rode uien
  • 30 gr. roomboter
  • 1 eetlepel miso
  • 1 eetlepel bloem
  • 125 ml balsamicoazijn
  • 300 ml groentebouillon

Bereidingswijze:

Stap 1: Pel de uien en snijd in halve ringen

Stap 2: Verwarm de boter in de pan en bak hierin de uien met de miso in circa 30 minuten bruin.

Stap 3: Voeg de bloem toe en zet het vuur hoog. Bak 1-2 minuten.

Stap 4: Blus af met de azijn en bouillon.

Stap 5: Laat de jus een paar minuten inkoken

Gevulde
Meer inspiratie voor een Thanksgiving menu:
Gevulde kip met zoete aardappel en spruitjes
Dit is een artikel van