Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Zelfgemaakte uienpizza met citroenricotta, olijven en tijm én broccolisalade

Hugo duikt de Italiaanse keuken in en laat zien hoe je zélf lekker pizzadeeg kunt maken. Van dat deeg maakt hij een smaakvolle uienpizza met citroenricotta, olijven en tijm. Voor het bijgerecht staat er een broccolisalade met citrusdressing op het menu.

Dit menu bestaat uit drie onderdelen. Eerst lees je hoe je de uienpizza met citroenricotta maakt. Mocht je zelf het deeg willen maken, dan lees je daaronder het recept. Tenslotte vind je onderaan de pagina het recept voor de broccolisalade.

Uienpizza met citroenricotta, olijven en tijm

  • 2 flinke pizza’s
  • Bereiding circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 5-6 flinke uien
  • Neutrale olie
  • 5 takken tijm
  • 1 citroen
  • 1 bak ricotta (250 gr.)
  • Zout en chilivlokken
  • 100 gr. kalamata olijven
  • 1 portie pizzadeeg (zie recept) of 2 rollen kant-en-klaar pizzadeeg
  • Extra vergine olijfolie
  • 50 gr. (vegetarische) Parmezaanse kaas
  • Rozemarijnolie of extra vergine olijfolie

Extra benodigdheden: een bakplaat met bakpapier

Bereidingswijze:

Stap 1: Pel en snijd de uien in ringen.

Stap 2: Verwarm een royale scheut olie in een pan en bak op laag vuur de uien in circa 15 minuten zacht en lichtbruin. Ris de tijmblaadjes erboven.

Stap 3: Verwarm de oven voor op pizzastand of een hoge temperatuur onder-bovenwarmte, 240-250°C.

Stap 4: Rasp de citroenschil boven de ricotta, voeg een snuf zout toe en roer door.

Stap 5: Snijd de olijven in stukjes.

Stap 6: Rol het deeg uit en leg op een bakplaat. Bestrijk met de citroenricotta. Houd 2 cm van de rand vrij. Bestrooi met chilivlokken en verdeel de uien en olijven erover.

Stap 7: Bak de pizza circa 10 minuten in de oven.

Stap 8: Bestrooi de pizza na het bakken met geraspte Parmezaanse kaas en sprenkel er wat rozemarijnolie over. Snijd de pizza in punten en serveer direct.

TIP: zelfgemaakt deeg kan je het beste met de hand tot een pizza rekken en strekken. Laat de randen met rust.

Pizzadeeg

  • Deeg voor 2 forse pizza’s
  • Bereiding: circa 1 ½ uur

Ingrediënten:

  • 300 gr. bloem + extra voor bestuiven
  • 2 theelepels instant gist
  • 1 theelepel zout
  • Circa 175 ml lauwwarm water

Extra benodigdheden: wat bakpapier en een schone doek

Bereidingswijze:

Stap 1: Roer met een garde de gist door de bloem. Roer het zout erdoor en voeg het water erbij. Meng en kneed op het werkblad in circa 10 minuten tot een soepel deeg.

Stap 2: Verdeel het deeg in 2 porties, maak bollen.

Stap 3: Leg op een met bloem bestoven bakplaat. Bestuif met bloem, leg er een stuk bakpapier op, dek af met een doek en laat 1 uur rijzen, tot het volume is verdubbeld.

TIP: laat het deeg op een warme plek rijzen; bijvoorbeeld in de buurt van de verwarming. Op een koude plek zal het langzamer rijzen. De ideale temperatuur voor het laten rijzen is 23-28°C.

Salade met broccoli en cannellinibonen

  • Salade voor 4 personen
  • Bereiding: circa 15 minuten

Ingrediënten:

  • 500 gr. broccoli
  • Zout
  • 50 gr. pijnboompitten
  • 1 blik cannellinibonen (400 gr.)

Dressing

  • ½ sinaasappel
  • 1 citroen
  • 1 klein teentje knoflook
  • Zout en chilivlokken
  • 75-100 gr. (vegetarische) Parmezaanse kaas
  • 175 ml extra vergine olijfolie

Extra benodigdheden: een rasp

Bereidingswijze:

Stap 1: Breng een pan water aan de kook. Verdeel de broccoli in roosjes. Schil en snijd de steel in plakjes en kook de broccoli beetgaar in circa 3 minuten. 

Stap 2: Rooster de pitten in een droge koekenpan lichtbruin.

Stap 3: Rasp de schil van de sinaasappel en citroen boven een kom.

Stap 4: Pers het sap van de halve sinaasappel en de citroen erboven uit. Voeg al kloppend de olijfolie toe en klop tot een dressing.

Stap 5: Pel de knoflook en rasp deze samen met de kaas erboven. Breng op smaak met wat zout en chili.

Stap 6: Spoel de bonen af en laat uitlekken.

Stap 7: Schep de broccoli en bonen vlak voor serveren door de dressing.

Arabische
Meer pizza inspiratie:
Arabische pizza's met een frisse tabbouleh salade
Dit is een artikel van