Ga naar de inhoud
Huishoudtips

Ongedierte in huis? Zo kom je er op een milieuvriendelijke manier vanaf!

Beeld © iStock

Heb jij last van muizen, vliegen, muggen of zilvervisjes in huis? Daar wil je natuurlijk snel vanaf! Huishoudcoach Zamarra Kok geeft tips hoe je deze gluiperige beestjes op een milieuvriendelijke manier uit huis kunt verjagen.

Vind jij wel eens keutels in je keukenkastjes? Of lopen er wel een zilvervisjes op de muur? Ongedierte komt voor in ieder huishouden en is dus niet ongewoon, maar wel ongewenst! Huishoudcoach Zamarra Kok geeft een aantal tips om muizen, zilvervisjes en beestjes in je planten te bestrijden. 

Tips van Zamarra: zo krijg je beestjes in huis weg

04:56

Muizen: maak je huis zo onaantrekkelijk mogelijk 

Heb jij wel eens last van muizen in huis? Regel 1: werk altijd met handschoenen als je keutels, urine of muizen zelf oppakt. Via deze weg worden namelijk heel snel bacteriën verspreid in huis. Daarnaast is voorkomen beter dan genezen, dus probeer je huis zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor muizen:

  • Laat nooit etensresten slingeren.
  • Werk met afsluitbare potten om eten te bewaren. 
  • Laat geen kruimels op de grond, op tafel of het aanrecht liggen.
  • Stofzuig je huis iedere dag. 
  • Katten kunnen muizenoverlast tegengaan, maar ze geven geen garantie. Wel schrikt kattengeur de muizen vaak af. Heb je zelf geen kat in huis? Dan zou je soms een poosje een (logeer)kat kunnen lenen. Na een maand zit de geur van een kat in je huis. 

Muizen bestrijden

Heb je al muizen in huis? Om ze te bestrijden moet je weten waar ze vandaan komen. Hoe je hier achterkomt? Volg de keutels! Wanneer je dit spoor volgt kom je waarschijnlijk uit bij de bron: het gat waardoor ze je huis binnenkomen of waar ze nestelen. Dit gat kan je opvullen met een staalspons. Muizen houden er niet van om dit door te bijten. Muizen kun je ook vangen met een val. Als je dit doet, kies dan voor een val waar de muis in leven blijft, zodat je hem buiten vrij kunt laten. Maar let op, doe dit wel enkele kilometers van je huis vandaan, anders komen ze zo weer terug. Zet de val op plekken waar je muizen hebt gezien en vul het met iets wat muizen lekker vinden, zoals pindakaas. 

Zilvervisjes en papiervisjes houden niet van kou en tocht

In veel woningen kom je ze tegen: zilvervisjes of papiervisjes. Ze lijken op elkaar, maar ze hebben andere behoeftes. Zilvervisjes houden namelijk van vocht, deze beestjes vind je ook vaker in de badkamer, kruipruimte of kelder. Papiervisjes zijn echte slopers, ze vreten aan je kleding, papier, boeken en behang. Deze beestjes vind je juist vaker op zolder of in kastjes. Wil je van deze visjes af? Hier zijn een aantal tips: 

  • Ze houden beiden niet van kou en tocht. Dus houd de temperatuur in huis zo laag mogelijk en ventileer je huis goed. 
  • Je kunt deze beestjes op een milieuvriendelijke bestrijden met kiezelgoer. Dit is fijn poeder van geplette en vermalen fossielen. Het tast de buitenkant van de zilvervisjes aan waardoor ze dood gaan.
  • Ze houden ook niet van natuurlijke etherische oliën. Hierdoor raken ze hun reukvermogen kwijt en vinden ze geen partner meer waardoor ze zich niet meer kunnen voortplanten. Druppel wat olie op plekken waar je ze veel ziet. *Deze tips werken alleen als je er een paar ziet. Zijn het er heel veel, dan kun je het een plaag noemen en werkt dit niet meer. In dat geval heb je professionele hulp nodig. 
Zo
Lees ook:
Zo kom je eenvoudig van zilvervisjes in je huis af

Beestjes op en rond je planten

Heb je last van mugjes of vliegjes op of rond je planten? Dat is niet fijn. Deze beestjes kunnen je planten ziek maken, dus het is belangrijk dat je ze goed aanpakt. Zamarra heeft hiervoor een 'goede tip van grootmoeder': doe een beetje koffiedik op de aarde van je planten. Dit houdt de volwassen vliegjes tegen. De larven moet je op een aparte manier aanpakken. Deze larven kun je op een milieuvriendelijke manier bestrijden met aaltjes, oftewel kleine wormpjes die larven opeten. Na 1 tot 3 weken kun je resultaat verwachten. 

Hopelijk helpen bovenstaande tips om jouw ongedierte op een milieuvriendelijke manier te bestrijden! 

Schoonmaaktips
Meer huishoudtips van Zamarra:
Schoonmaaktips van Zamarra: deze schoonmaakplekken worden vaak vergeten
Dit is een artikel van