Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Aardpeerstoof met mosterd en spek, polenta én salade met aardpeer en walnoten

De temperaturen dalen en dat betekent dat het tijd is voor warme, winterse gerechten. Hugo laat je zien hoe je een oer-Hollandse aardpeerstoof met mosterd en spek maakt. Voor het bijgerecht maakt hij polenta en een salade met aardpeer en walnoten. Kook je mee?!

Dit menu bestaat uit drie onderdelen. Eerst lees je het recept voor de aardpeerstoof met mosterd en spek, daarna lees je hoe je polenta moet maken en tenslotte vind je onderaan het artikel het recept voor de salade met aardpeer en walnoten.

Aardpeerstoof met mosterd en spek

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 45 minuten

Ingrediënten:

  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • Neutrale olie
  • 100 gr. gesneden ontbijtspek
  • 700 gr. aardperen (topinamboer)
  • 3-4 takken tijm
  • Zout en peper
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 100 ml witte wijn
  • 250-350 ml groentebouillon
  • 125 ml room
  • Polenta voor erbij (zie recept)

Bereidingswijze:

Stap 1: Boen de schil van de aardperen schoon óf schil ze. Snijd vervolgens in kwarten.

Stap 2: Verhit een scheutje olie in een pan en bak hierin de aardperen bruin aan.

Stap 3: Halveer, pel en snijd de uien in smalle partjes. Pel en snijd ook de knoflook fijn.

Stap 4: Voeg de ui, spek en knoflook toe aan de pan en bak tot de ui zacht is.

Stap 5: Voeg de tijmblaadjes toe.

Stap 6: Doe de zout, peper en de mosterd erbij, bak kort mee en blus dan af met de wijn en bouillon. Laat 30 minuten stoven, tot de aardpeer beetgaar is.

Stap 7: Voeg de room erbij en stoof nog 10 minuten.

Tip: Aardpeer heet ook wel topinamboer; het is dezelfde knol, maar heeft een andere naam.

Polenta 

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: 10-15 minuten

Ingrediënten:

  • 750 ml bouillon (groente of kip)
  • 150 gr. instant polenta
  • 60 gr. roomboter
  • Zout en peper

Bereidingswijze:

Stap 1: Breng in een pan de bouillon aan de kook. 

Stap 2: Voeg al roerend de polenta erbij en laat al roerend volgens de gebruiksaanwijzing koken.

Stap 3: Roer de boter erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Tip: Roer er eventueel nog 75 gram geraspte Parmezaanse kaas door.

Salade met aardpeer en walnoten

  • Salade voor 4 personen
  • Bereiding: circa 15 minuten

Ingrediënten:

  • 75 gr. gepelde walnoten
  • Zout en peper
  • 1/2 citroen
  • 1 theelepel mosterd
  • 3 eetlepels olijfolie extra vergine
  • 2 eetlepels walnootolie
  • 200 gr. aardperen
  • 100 gr. veldsla

Extra benodigdheden: een mandoline

Bereidingswijze:

Stap 1: Rooster de walnoten in een droge koekenpan of in de oven lichtbruin en krokant. Breng op smaak met een snufje zout en hak ze grof.

Stap 2: Rasp de citroenschil boven een kom. Pers het sap erboven uit.

Stap 3: Roer de mosterd erdoor en schenk er al kloppend de olie bij, zodat je een gebonden dressing krijgt. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 4: Boen de schil van de aardperen óf schil ze. Schaaf in dunne plakjes of snijd in zeer fijne blokjes en voeg toe aan de dressing.

Stap 5: Meng met de sla en het grootste gedeelte van de noten.

Stap 6: Verdeel de salade over de borden en bestrooi met de overige noten. Serveer direct.

Stoofpot
Meer stoofpot inspiratie:
Stoofpot met garnalen én boerenjongens en -meisjes
Dit is een artikel van