Ga naar de inhoud
Aangeboden door: Dyson

Deze plekken in huis worden vaak vergeten tijdens het schoonmaken

Schoonmaken is voor de meesten niet de meest favoriete klus en wordt daarom toch vaak uitgesteld of niet echt volledig uitgevoerd. Zo beperkt het stofzuigen zich vaak alleen tot de vloer. Maar wist je dat er ook andere oppervlaktes in je huis zijn die je prima met de stofzuiger schoon kunt maken? Huishoudcoach Zamarra Kok legt je in dit artikel uit welke dat zijn en hoe je dat doet!

Tip 1: De slaapkamer

Je slaapkamer, en dan vooral je bed, is een plek waar heel veel huisstofmijten wonen. Zeker voor iemand met een allergie voor huisstofmijt is het belangrijk om deze zo veel mogelijk te bestrijden. Naast het wassen van je bed, kan je deze ook prima stofzuigen! Door regelmatig (het liefst één keer per week) de stofzuiger over het matras én het hoofdbord te halen, maak je korte metten met die vervelende beestjes. 

Tip 2: Gordijnen

Ook je gordijnen moet je eigenlijk goed bijhouden in het schoonmaakproces. Het is alleen een flinke klus om deze helemaal van de rails af te halen, te wassen, drogen én om ze daarna weer op te hangen. Gelukkig kun je gordijnen ook prima stofzuigen! Met de zachte borstel kan je stof bovenop de gordijnen heel goed wegzuigen. Scheelt een hoop tijd, gedoe én water!

Tip 3: Kledingkast

Het is niet zo vanzelfsprekend om je kledingkast regelmatig schoon te maken. Een goede tip is om in ieder geval even een stofzuiger en een natte lap door de kast te halen wanneer je gaat wisselen van zomer- naar winterkleding en andersom. Dit voorkomt stof en daarmee ook ongedierte zoals zilvervisjes!

Tip 4: Keuken

Door het koken in de keuken slaat overal vet neer: boven op wanddecoratie, op de afzuigkap en bijvoorbeeld ook op je lamellen of andere raambekleding. Zorg dus dat je hier regelmatig een doek overheen haalt. Zéker je raambekleding in de keuken hoor je vaker schoon te maken dan die in je huiskamer. Als je vetspetters op je lamellen of jaloezieën meteen na het koken weghaalt, bouwt het vet niet op.

Daarnaast verdient de vloer in de keuken ook wat extra aandacht, omdat deze nogal gauw vies en vettig wordt. Deze stofzuiger heeft een speciaal mechanisme die schoon- en vuil dweilwater scheidt. Zo dweil je dus zonder vuil water en laat je geen strepen achter! Daarnaast werkt het ook nog eens op iedere vloer. Handig!

Tip 5: Keukenla

Als je tóch de stofzuiger bij de hand hebt na het koken, pak dan ook eens de keukenlades mee. Onder de bestekbak vallen al snel kruimels en andere etensresten en ook op de randjes van de lade zelf wil stof snel opbouwen. Met een dunne spleetzuigkop kan je in alle moeilijke hoekjes en gaatjes komen!

Tip 5: Vaatdoekje in de keuken

De droom van alle bacteriën is het vaatdoekje in je keuken. Het is warm, vochtig en er zit allemaal viezigheid waar ze dol op zijn. De perfecte plek voor bacteriën om zich te vermenigvuldigen. Om ervoor te zorgen dat je ze niet verspreidt door je keuken is het slim om iedere dag een schoon doekje te gebruiken en de oude in de wasmand of wasmachine te stoppen. 

Tip 6: Vuilnisbak

Het verschonen van een vuilniszak: dat doet iedereen. Maar het schoonmaken van de vuilnisbak zelf wordt nog wel eens vergeten. Door regelmatig de bodem te stofzuigen en een doekje langs de binnen- én buitenkant te halen, neem je heel veel viezigheid mee!

Tip 7: Alles boven ooghoogte

Wat je niet ziet… is er niet. Toch? Jawel hoor: veel stof blijft liggen op plekken die nét boven ooghoogte zijn en worden daarom vergeten schoon te maken. Denk bijvoorbeeld aan de bovenkant van fotolijstjes aan de muur of de bovenkant van je kasten. Met een plumeau kun je er vaak wel bij en het gevallen stof kan je daarna makkelijk opzuigen met de stofzuiger.

Tip 8: Radiatoren

Radiatoren zijn volgens Zamarra echt een magneet voor vuil en stof. Met alleen een doekje er overheen worden ze niet echt schoon. Haal ook eens de kap er af en boen goed tussen de onderdelen. Vergeet vooral de achterkant niet!

Tip 9: Plinten

Ook de bovenkant van de plinten is een goede verzamelplaats voor stof én spinnenpoep. Tijdens het stofzuigen worden plinten alleen vaak overgeslagen, toch kun je hiervoor de speciale borstelkop gebruiken. Of gebruik een vochtige doek of een zachte spons om je plinten schoon te maken. Ga met cirkelvormige bewegingen over het oppervlak om het niet te beschadigen.

Tip 10: Waar je met je vingers aan komt

Tenslotte worden eigenlijk de plekken waar de meeste bacteriën zitten volgens Zamarra het vaakst overgeslagen. Denk bijvoorbeeld aan plekken waar je met je vingers veel aankomt, zoals de afstandsbediening, deurklinken en lichtknopjes.

Wil je nou voorkomen dat je de volgende keer vergeet om deze plekjes weer schoon te maken? Maak dan eens een schoonmaakschema en zet deze plekken daarin! Als je dit bijhoudt is je huis een stuk frisser. Succes met schoonmaken!

Alle tips van Zamarra terugkijken? Bekijk onderstaande video:

Schoonmaaktips van Zamarra: deze schoonmaakplekken worden vaak vergeten

04:32
Tips
Meer schoonmaaktips:
Tips van Zamarra: zo ga je veelvoorkomende nare geurtjes in huis tegen
Dit is een artikel van