Ga naar de inhoud
Opruimtips van Galit

Opruimtips van Galit: Zo houd je je huis opgeruimd en georganiseerd

Volgens opruimcoach Galit heeft goed voor jezelf zorgen niet alleen te maken met gezond leven, het heeft ook te maken met een opgeruimd huis. Ze zeggen niet voor niets: 'een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd'! Hoe je dit voor elkaar krijgt? Door het aanbrengen van structuur. Galit legt je in dit artikel uit hoe je dat doet.

Het belang van het aanbrengen van structuur in je leven

Door structuur aan te brengen in je leven en in je dagelijkse routines creëer je meer overzicht. Uit studies is gebleken dat je door het hebben van een goed overzicht je je beter kunt focussen en productiever bent. Hierdoor ervaar je vervolgens minder stress. Een leven met minder stress willen we toch allemaal?!

Volgens Galit is het brein te vergelijken met een computer. Denk maar eens aan het volgende: wanneer je te veel mapjes of tabbladen op je computer open hebt staan, weet je niet meer waar je moeten kijken of moet beginnen. Gevolg: je bent het overzicht kwijt. Hetzelfde geldt voor je huis. Laat hier niet te veel slingeren of liggen, werk met een vaste plek voor je spullen, gooi weg wat weg kan: dan creëer je overzicht. Dit is een van de vele tips die Galit heeft om meer structuur aan te brengen in je leven. Hieronder delen we er nog een paar: 

Tip 1: Een ochtendritueel

Begin je dag met een vast ochtendritueel. Een vast routine zorgt er namelijk voor dat je niet elke ochtend opnieuw hoeft te bedenken; wat neem ik mee, wat leg ik klaar. Dit ritueel creëer je door alles op te schrijven wat je wilt doen en aan te geven hoelang het duurt. Zo heb je duidelijk overzicht in je to do’s en kan je de tijd in de gaten houden. En nog een goede tip: bedenk de avond van tevoren wat je aantrekt en leg dit klaar. Dit scheelt je een beslissing in de ochtend en veel tijd!

Tip 2: Berg je spullen goed op – de vloer is lava

We hebben tegenwoordig steeds meer spullen in huis, maar men vergeet nog wel eens dat spullen ruimte innemen en om aandacht vragen. Het is heel belangrijk om de spullen die je hebt, goed op te bergen en ze niet zomaar wegmoffelt. Hierbij is er één gouden regel: de vloer is lava. Zet geen spullen los op de grond of onder de kast. Dit ziet er ontzettend rommelig en weggemoffeld uit. Dus werk met mandjes en zet de spullen in een kast.  

Tip 3: De twee-minuten regel

Galit hanteert de twee-minuten regel. Kan een handeling binnen twee minuten? Hup, doe het dan ook gelijk. Want twee minuten tijd heb je altijd wel vrij en het scheelt een hoop rommel en ergernis. 

Tip 4: Houd de vloer schoon

Niet alleen een vloer zonder spullen geeft overzicht, een schone vloer helpt daar ook in mee. Door je vloer vrij en schoon te houden oogt de ruimte direct overzichtelijk en vrij. En hierbij geldt: een goede stofzuiger is het halve werk. Tegenwoordig heb je modellen die zowel kunnen stofzuigen als dweilen, zoals dit handige exemplaar. Zo heb je twee vliegen in één klap én houd je tijd over. 

Tip 5: Sorteer je spullen en werk op kleur

Heb je veel spullen omdat je moeite hebt om het weg te gooien? Dan heb je de mogelijkheid om het op kleur te zetten. Kleur geeft namelijk optische rust. Dit kun je dus doen met je boeken, maar ook met je kleding.

Opruimen is natuurlijk één ding, bijhouden is nog veel belangrijker. Een laatste tips om je huis opgeruimd te houden: maak elke avond een rondje door je huis en leg alle spullen die niet op hun plek liggen terug waar ze horen. Als je dit elke avond doet scheelt dit een hoop! 

Alle tips van Galit terugkijken? Bekijk onderstaande video:

Meer structuur in je leven door deze tips van Galit

04:24
7
Meer opruimtips:
7 handige opruimtips voor beginners
Dit is een artikel van