Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Zolder opruimen: van ongeorganiseerde chaos naar overzichtelijke opbergruimte

In menig huis is de zolder een soort geheime opslagruimte, bestaande uit een doolhof van dozen, tassen en koffers. Oftewel een ongeorganiseerde chaos. Vaak wil je hier wel verandering in brengen maar weet je gewoon niet waar je moet beginnen. Iemand die hier absoluut raad mee weet is opruimcoach Galit Soesan. In dit artikel deelt ze haar tips zodat ook jij aan dit opruimavontuur kunt beginnen.

Stappenplan voor het opruimen van je zolder

Wanneer je van je zolder weer een overzichtelijke opbergruimte wilt maken is het noodzaak dat je niet alles tegelijk wilt doen: werk stap voor stap, beetje bij beetje. Het hoeft niet in één keer af te zijn, doe het vooral goed zodat je echt kunt beginnen aan een frisse start nadat je de zolder hebt aangepakt.

Tip 1: Sorteren en categoriseren

Het is noodzaak om allereerst door al je spullen te gaan en te bedenken wat bewaar je en wat kan weg. En bij alles wat je zelf niet wil behouden beslis je: is het goed voor de verkoop, kun je het nog weggeven aan bekenden of de kringloopwinkel, of kan het in de afvalbak? Hierbij is het belangrijk om direct goed te categoriseren, zowel voor de spullen die weg kunnen als de spullen die je wilt bewaren.

Zorg dat je voor iedere categorie een ander plekje vrijmaakt om het neer te leggen. Dus een plekje voor de spullen die je wilt verkopen of weggeven, een andere plek voor de spullen die weggegooid kunnen worden en een derde plek voor de spullen die je wilt houden.

Voor de spullen die je wilt houden ga je ook gelijk beginnen aan categoriseren. Hoort het item bijvoorbeeld bij kinderspeelgoed, wintersportspullen of oude schoolspullen. Je creëert dus een hoop verschillende stapeltjes.

Tip 2: Gebruik post-its

Om het overzicht in al je categorieën te bewaren kun je post-its plakken op de items. Zo kun je sneller werken en weet je nog precies welke stapel wat is. Werk echt item voor item “wat je vast hebt, daarover moet je beslissen”, dit is een belangrijke regel van Galit. Anders ben je met je hoofd alweer bij een andere doos in plaats van hetgeen je in je hand hebt.  

Tip 3: Overzichtelijk opbergen

Berg alles overzichtelijk en zoveel mogelijk op dezelfde manier op. Oftewel: Haal alle dozen en tasjes leeg. Wanneer je met tasjes in dozen en vervolgens weer in bakken werkt, dan heb je geen overzicht meer. Op die manier weet je eigenlijk niet meer wat je precies hebt en kun je ook niet makkelijk stapelen met spullen.

Tip 4: Gebruik doorzichtige dozen en categorieën

Als je door al je spullen heen bent gegaan is het tijd om de verschillende categorieën in dozen op te bergen. Kies voor grote doorzichtige dozen, zo zie je direct wat waarin zit en maak je het jezelf een stuk makkelijker met dingen terugzoeken.

Tip 5: Deel het logisch in en gebruik stickers

Plaatst spullen die je niet veel nodig hebt achteraan en de spullen die je vaak gebruikt vooraan. En tot slot: plak op alle dozen stickers zodat je overzicht houdt van wat waar in zit.  

Volg jij deze stappen dan is je zolderkamer in no time weer terug naar een goed georganiseerde zolder!

Wil jij zien hoe Galit de zolderkamer van Shani heeft aangepakt? Je ziet het in onderstaand fragment. 

Opruimtips van Galit voor de zolderkamer

05:09

Fotocredits 

Headerfoto: cerro_photography - iStock 

Dit is een artikel van