Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Knoflooknoedels met tomaat en geblakerde snijbonen met vijfkruidenkruim

Vandaag neemt Hugo je mee naar de Chinese keuken en maakt heerlijke knoflooknoedels en tomaten, geserveerd met geblakerde snijbonen en een verrukkelijke vijfkruidenkruim. Voor dat laatste heb je Chinese vijfkruidenpoeder nodig, wat je gewoon kunt kopen maar ook heel makkelijk zelf kunt maken. Kook je mee?

Het menu van vandaag bestaat uit twee onderdelen. We beginnen met de knoflooknoedels met tomaat, verderop vind je de bereidingswijze en benodigdheden voor de geblakerde snijbonen met vijfkruidenkruim en tot slot lees je wat je nodig hebt om zelf vijfkruidenpoeder te maken. 

Knoflooknoedels met tomaat

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten

  • 6 tenen knoflook 
  • 100 ml neutrale olie 
  • 500 gr. cherrytomaten 
  • zout 
  • 400 gr. tarwenoedels 
  • 3 takjes (Thaise) basilicum  
  • Voor erbij: crispy chili olie 

Extra nodig: zeef en keukenpapier

Bereidingswijze

Stap 1: Pel en snijd de knoflook in zo dun mogelijke plakjes. Zet een zeef klaar boven een hittebestendige kom. 

Stap 2: Verwarm op halfhoog vuur de olie met driekwart van de knoflook. Zet zodra de knoflook borrelt het vuur iets zachter en bak de knoflook onder constant roeren in 1 tot 2 minuten goudbruin en knapperig.   

stap 3: Giet de knoflook af in de zeef en spreid uit op keukenpapier. Breng op smaak met zout. 

Stap 4: Halveer de cherrytomaten. 

Stap 5: Doe de knoflookolie terug in te pan en fruit daarin de rest van de knoflook.  

Stap 6: Voeg de cherrytomaatjes en een flinke snuf zout toe. Bak de tomaatjes op halfhoog vuur tot alles zacht en stroperig is. 

Stap 7: Kook intussen de noedels zoals aangegeven op de verpakking. 

Stap 8: Giet de noedels af, meng door de saus en verdeel over de borden. Maak af met gescheurde blaadjes basilicum en geef er crispy chili olie bij om het gerecht eventueel op te spicen. 

Geblakerde snijbonen met vijfkruidenkruim  

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 20 minuten

Ingrediënten

  • 400 gr. snijbonen 
  • Neutrale olie om in te bakken 
  • Zout 
  • 1 rode ui 
  • 2 tenen knoflook 
  • 50 gr. gezouten cashewnoten 
  • 1 eetlepel geroosterd sesamzaad 
  • 1 theelepel vijfkruidenpoeder (kant-en-klaar of zelfgemaakt, zie recept onderaan deze pagina)
  • 2 eetlepels lichte sojasaus 

Extra nodig: hakmolentje

Bereidingswijze

Stap 1: Snijd de snijbonen in schuine stukken. 

Stap 2: Verhit een paar eetlepels neutrale olie in een wok of koekenpan en bak daarin de snijbonen op hoog vuur. Tot de snijbonen echt geblakerd zijn en gaar vanbinnen, zo’n 8 minuten. 

Stap 3: Pel en snijd intussen de rode ui in dunne ringen. 

stap 4: Pel en snijd de knoflook fijn. 

stap 5: Doe de cashewnoten in een hakmolentje met het sesamzaad en vijfkruidenpoeder en vermaal. Het hoeft niet helemaal poeder te zijn, je mag nog wel wat stukjes noot zien. 

Stap 6: Voeg de knoflook toe aan de snijbonen en bak nog 1 tot 2 minuten. 

Stap 7: Blus af met de sojasaus, roer goed en zet het vuur uit als alle sojasaus is opgenomen door de bonen. 

Stap 8: Meng de snijbonen met de rode ui en leg op een serveerschaal. Strooi het cashewkruim eroverheen en serveer. 

Vijfkruidenpoeder

  • Specerijenmix
  • Bereiding: circa 10 minuten 

Ingrediënten

  • 5 steranijs 
  • 5 kruidnagels 
  • 2 theelepels szechuanpeper 
  • 1 eetlepel venkelzaad 
  • 1 eetlepel kaneelpoeder 

Bereidingswijze

Stap 1: Rooster de steranijs, kruidnagels, szechuanpeper en venkelzaad een paar minuten in een koekenpan op halfhoog vuur.  

Stap 2: Doe samen met het kaneelpoeder in een vijzel en vermaal tot poeder. 

Stap 3: Haal door een zeef en bewaar in een potje. 

Dit is een artikel van