Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Een nieuwe kleurrijke en vrolijke lerarenkamer voor basisschool in Dokkum

Petra en Marja werken op een basisschool in Dokkum en ondanks dat het lerarenteam hartstikke gezellig is, kon dat nog niet gezegd worden over de lerarenkamer. De leerkrachten vinden de ruimte maar saai en eentonig. Upcycle-genie Martine en vaste stylist Jasper gaan langs om daar verandering in te brengen!

De wensen

De school ziet er tiptop uit, maar de leraren van de Eben Haëzer school vinden het lastig om diezelfde sfeer ook in de lerarenkamer terug te laten komen. Het voelt er naar eigen zeggen kaal, fantasieloos en leeg aan. Daarnaast matchen de verschillende kleuren op de muren niet goed met elkaar. De ruimte wordt niet alleen gebruikt voor de leraren om pauze te houden of te overleggen; soms werken er ook kleine groepjes kinderen aan een opdracht. Het is daarom erg belangrijk dat de lerarenkamer ook voor kinderen een fijne plek wordt om te werken. Petra en Marja zijn op zoek naar een huiselijke sfeer en zouden graag natuurlijke materialen, warme kleuren én plantjes terug willen zien na de make-over. De basis van de ruimte is daar heel geschikt voor: door de vele ramen is er fijn lichtinval en de wanden zijn mooi hoog. Daar kan Jasper wat mee!

Het ontwerp

De tussenwand tussen de zithoek en keuken krijgt een zachte perzikkleur. Dit geeft mooi contrast met de andere kleuren en voegt ook nog eens warmte toe. De hoge wand krijgt een kleurrijk behang. Jasper heeft “flexibele meubels” in gedachte voor het zitgedeelte. Dit betekent dat een tafel uit elkaar kan worden getrokken, mochten groepjes kinderen of leraren even apart willen zitten. Ook is er ruimte voor een speciaal zit- en werkhoekje voor leerlingen. Tenslotte wordt de felgele marmoleum vloer vervangen door een strakke vloer met houtlook voor een warm en huiselijk gevoel.

Aan de slag!

Kluskoningin Martine Beijer gaat aan de slag met het mooie plan van stylist Jasper Burg. Allereerst begon ze met het verven van de tussenwand en heeft hierbij, om het makkelijk én veilig te maken, gebruik gemaakt van een opvouwbare kamersteiger. Terwijl de wanden drogen ging Martine aan de slag met het bouwen van het kinderzitje. Dit is een schattig bureautje geworden in de vorm van een huisje, waar álle kinderen aan kunnen werken. Het blad kan namelijk op verschillende hoogtes geïnstalleerd worden. Het zitje heeft een gezellig dakje gekregen om onder te zitten en aan de onderkant zijn zwenkwielen gemonteerd, zodat het hele huisje makkelijk verplaatst kan worden. De achterkant is behangen met dezelfde print als de lange wand in de lerarenkamer. Dit zorgt voor rust en eenheid!

De muren van de lerarenkamer bestaan uit bakstenen en daarom heeft Martine een hoogpolige muurverfroller gebruikt, die vanbinnen ook nog eens zacht is. Op die manier kun je makkelijk grove ondergronden schilderen zoals gevels, grove structuurpleisters, ruw hout, beton en dus ook bakstenen! De vloer heeft in deze ruimte ook een make-over gekregen. Er is gekozen voor mooie houtlook pvc-vloer die wel tegen stootje kan. 

De nieuwe tafel

Naast een heleboel schilderwerk stond er ook nog kluswerk op het programma van Martine. Ze tikte een tweedehands tafel op de kop en gaf die een flinke make-over: het hout is goed opgeschuurd en de hele tafel is opnieuw in de verf gezet. De nieuwe kleur past perfect in het kleurenpalet van Jasper! Tenslotte zaagde Martine nog een halve cirkel uit een zijde van de tafel, zodat een kleinere ronde tafel daar precies in past. Door onder beide tafels wielen te monteren kun je ze nu makkelijk in- en uit elkaar schuiven!

Ook Jasper stak weer zijn handen uit de mouwen voor een leuke DIY. Dit keer pimpte hij een toffe kast voor aan de wand met funky en speelse vormen en kleuren die allemaal terugkomen in de gebruikte kleuren en accessoires van de ruimte. Kortom: het is nu écht één geheel met een warme uitstraling. 

De laatste details

De blauwe stoelen die eerst in de lerarenkamer stonden waren volgens Jasper veel te kil en ‘kantoorachtig’ en passen totaal niet bij de gewenste huiselijke sfeer. Daarom koos hij nieuwe stoelen uit die niet alleen mooie organische vormen hebben, maar ook een vrolijke tint hebben die past bij de nieuwe look en sfeer van de kamer.

Omdat de wanden zo hoog zijn, is het lastig om een gezellige, knusse huiskamersfeer te creëren. Jasper heeft daar een oplossing voor gevonden! Hij heeft de ruimte opgevuld door middel van hoge planten voor boven op de mooie kast. Ook heeft hij prachtige hanglampen van groot formaat uitgezocht voor boven de eettafel, die de ruimte goed opbreken. Een mooie set gordijnen, een lampje bij de zithoek, nog meer plantjes en een leuk krijtbord maken de ruimte tot slot helemaal af.

Een knusse en inspirerende lerarenkamer

Wanneer alle leraren hun opgeknapte lerarenkamer binnenstappen, valt bij iedereen de mond open van verbazing. “De huiselijke sfeer zie ik mooi terug in het groen en de mooie materialen”, zegt Marja. “Het geeft echt een ‘wow-effect’!”, vult Petra aan. “Geweldig!” roepen collega’s. Dat klinkt als een geslaagde metamorfose!

Shop the Look!

Dit is een artikel van