Hugo gaat vandaag op culinaire ontdekkingsreis naar Japan en zet een heerlijke teriyaki tofu met bimi en een smakelijke sesam-sojadressing op tafel. Uiteraard maakt hij ook nog een heerlijke lekkernij om het menu mee af te sluiten: Aziatische, zoete sesamkoekjes!
Het menu van vandaag bestaat uit drie onderdelen. We beginnen met de teriyaki tofu, gevolgd door de bimi met sesam-soja dressing en tot slot vind je het recept van de sesamkoekjes onderaan deze pagina.
Tofu teriyaki
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 30 minuten
Ingrediënten
- 400 gr. stevige tofu
- 50 ml lichte sojasaus
- 50 ml mirin
- 50 ml sake
- 25 gr. suiker
- 300 gr. sushirijst
- 50 gr. maiszetmeel
- Neutrale olie
- 2 bosuien
- 1 eetlepel geroosterd sesamzaad
Extra nodig: keukenpapier
Bereidingswijze
Stap 1: Snijd de tofu in vierkante plakken (dus over de korte kant) van 1 centimeter en leg in een diep bord of schaal.
Stap 2: Verwarm op halfhoog vuur de sojasaus, mirin, sake en suiker in een steelpan tot de suiker is opgelost.
Stap 3: Schenk over de tofu. Marineer minstens een halfuur, maar langer mag ook als je de tijd hebt. Keer de tofu halverwege om, zodat de saus aan alle kanten intrekt.
Stap 4: Spoel intussen de rijst in een zeef onder de koude kraan tot het water dat ervan afkomt helder is.
Stap 5: Doe de rijst met 300 milliliter water in een pan en breng aan de kook. Dek af en kook op heel laag vuur circa 15 minuten of tot het water is verdampt en de rijst gaar. Of gebruik een rijstkoker. Zet het vuur uit en laat de rijst 10 minuten rusten.
Stap 6: Haal de tofu uit de marinade (bewaar de marinade!) en dep droog. Wentel door de maiszetmeel.
Stap 7: Verhit een laagje olie in een koekenpan en bak daarin de tofu in circa 10 minuten knapperig.
Stap 8: Kook intussen de saus in een steelpan in, tot je een stroperige saus hebt.
Stap 9: Als de tofu knapperig is voeg je de saus bij de tofu in de pan en zet je het vuur hoog zodat de saus in de tofu trekt. Ongeveer 30 tot 60 seconden per kant.
Stap 10: Snijd de bosui in dunne ringen.
Stap 11: Serveer de tofu met de rijst en de extra saus eroverheen. Maak af met de bosui en geroosterd sesamzaad.
Bimi met sesam-sojadressing
- Bijgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 10 minuten
Ingrediënten
- 400 gr. bimi
- 4 eetlepels lichte sojasaus
- 2 eetlepels sesamolie
- 2 eetlepels geroosterd sesamzaad
- Snuf suiker
- Zout
Bereidingswijze
Stap 1: Breng een pan ruim water aan de kook en halveer de grotere stronken bimi.
Stap 2: Voeg zout toe aan het water en kook de bimi in circa 3 minuten beetgaar. Giet af en laat even uitlekken.
Stap 3: Meng intussen de sojasaus met de sesamolie, het sesamzaad en een snuf suiker. Proef en breng op smaak met zout.
Stap 4: Maak de bimi aan met de dressing en serveer bij de tofu teriyaki en rijst.
Sesamkoekjes
- Nagerecht: 12 koekjes
- Bereiding: circa 20 minuten + 2 uur koelen + 20 minuten bakken
Ingrediënten
- 60 gr. roomboter op kamertemperatuur
- 50 gr. (vanille)suiker
- 1 klein ei
- 2 theelepels sesamolie
- 100 gr. bloem
- ½ theelepel bakpoeder
- Snuf zout
- 50 gr. sesamzaad
Extra nodig: handmixer, vershoudfolie, met bakpapier beklede bakplaat
Bereidingswijze
Stap 1: Klop de roomboter en suiker luchtig met een handmixer.
Stap 2: Mix het ei en de sesamolie erdoor.
Stap 3: Spatel de bloem, het bakpoeder en het zout erdoor.
Stap 4: Maak van het deeg een rol van 15 tot 20 cm lang. Verpak in vershoudfolie en koel minstens 2 uur.
Stap 5: Verwarm de oven voor op 175°C.
Stap 6: Snijd 12 plakjes van de deegrol en rol hier balletjes van.
Stap 7: Doe het sesamzaad in een diep bord en rol de deegballetjes erdoor zodat het sesamzaad aan alle kanten blijft plakken. Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat met genoeg ruimte ertussen.
Stap 8: Bak de koekjes 15-18 minuten in de oven en laat helemaal afkoelen.