Vandaag verrast Hugo ons met twee bijzondere bijgerechten. Hij maakt een frisse salade van komkommer en nectarine, die heerlijk zoet en knapperig is. Ook tovert hij popcorn om tot lekkere falafelballetjes, die hij serveert met een zelfgemaakte fetayoghurtdip. Om te smullen toch?!
Het menu van vandaag bestaat uit drie onderdelen. We beginnen met de salade met komkommer en nectarines, en verderop vind je de ingrediënten en bereidingswijzen van de maisfalafel en de fetayoghurtdip.
Salade met komkommer en nectarines
- Bijgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 20 minuten
Ingrediënten
- 1 komkommer
- 1 rode ui
- ½ bosje dille
- 1 theelepel sumak
- 1 eetlepel appelazijn
- Zout en peper
- Olijfolie
- 1 citroen
- 2 nectarines
- 75 gr. rucola
Extra nodig: vergiet of zeef, fijne rasp
Bereidingswijze
Stap 1: Halveer de komkommer en schraap met een lepel de zaadlijsten eruit. Snijd in halve maantjes. Bestrooi met wat zout, doe in een vergiet of zeef en laat staan.
Stap 2: Pel en snijd de ui in kwart ringen.
Stap 3: Snijd de dille fijn en meng de dille en ui met de sumak, azijn, zout en peper. Laat vervolgens even staan.
Stap 4: Halveer de nectarines, verwijder de pitten en snijd in blokjes.
Stap 5: Rasp en pers de citroen boven de kom met uien.
Stap 6: Voeg de nectarines erbij en voeg 2 eetlepels olijfolie toe en schep om.
Stap 7: Spoel de komkommer af, laat uitlekken of dep droog en meng met de salade.
Stap 8: Meng als laatste, vlak voor serveren, de rucola erdoor.
Maisfalafel
- Bijgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 30 minuten
Ingrediënten
- 80 gr. popcorn
- 2 theelepels korianderzaad
- 1 teen knoflook
- ½ bos peterselie
- 300 gr. mais uit blik
- 45 gr. maïzena
- 1 limoen
- Zout en peper
- Olie om in te frituren
Extra nodig: keukenmachine, vijzel, keukenpapier
Bereidingswijze
Stap 1: Maal alle popcorn grof in de keukenmachine.
Stap 2: Doe de helft over in een mengkom en maal de andere helft fijn.
Stap 3: Rooster het korianderzaad in een droge koekenpan en maal grof in een vijzel.
Stap 4: Pel het teentje knoflook en meng dit met het korianderzaad, de peterselie en de mais met het fijne popcornmeel in de keukenmachine fijn en voeg vervolgens bij het grovere popcornmeel.
Stap 5: Voeg het maiszetmeel, limoenrasp en -sap en het zout toe en roer door.
Stap 6: Meng tot een deeg.
Stap 7: Verwarm de olie in een ruime pan tot 170°C.
Stap 8: Maak 18 balletjes van het deeg en frituur ze in porties van zes, in ongeveer 3 minuten goudbruin. Laat daarna uitlekken op keukenpapier.
Fetayoghurtdip
- Dip voor 4 personen
- Bereiding: circa 5 minuten
Ingrediënten
- 80 gr. Griekse yoghurt
- 2 eetlepels mayonaise
- 50 gr. feta
- 1 eetlepel rode wijnazijn
- Peper
Extra nodig: hakmolen, keukenpapier
Bereidingswijze
Stap 1: Maal in het hakmolentje een gladde saus van de yoghurt, mayonaise en feta.
Stap 2: Verdun de saus eventueel met een eetlepel water.
Stap 3: Breng op smaak met azijn en peper.