Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Ratatouille van de bakplaat en gefrituurde artisjokken met basilicummayonaise

Bonjour! Vandaag neemt chef Hugo ons mee naar de Franse keuken. Zo staat er vandaag een heerlijk mengelmoes van groenten op het menu, namelijk Ratatouille van de bakplaat met gefrituurde artisjok.

Ratatouille van de bakplaat

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding circa 40 minuten

Ingredienten

  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 1 paprika
  • 300 gr. cherrytomaten
  • Paar takken tijm
  • Zout en peper
  • Olijfolie
  • 1-2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • Bosje basilicum
  • (olijven)brood voor erbij

Extra nodig: bakplaat

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 230°C. 

Stap 2: Snijd de aubergine en courgette in blokjes van 2 cm. Maak de paprika schoon en snijd in stukken van 2 cm.

Stap 3: Halveer, pel en snijd de uien in smalle parten. Pel en snijd de knoflook grof.

Stap 4: Doe alle groenten met de tijm op de bakplaat en maak aan met zout, peper en een royale scheut olijfolie.

Stap 5: Spreid uit en bak in 30-35 minuten tot de groenten bruin kleuren en gaar zijn. Schep tijdens het bakken een keer om.

Stap 6: Haal de plaat uit de oven, laat eventueel afkoelen tot lauwwarm.

Stap 7: Scheur de basilicum en schep door de ratatouille. Schep op de borden. Serveer warm of lauwwarm met lekker brood erbij.

TIP: Voeg er eventueel nog andere groenten aan toe: bijvoorbeeld venkel, olijven, artisjok, kappertjes, overgebleven sperziebonen. Allemaal lekker!

Artisjokplaattaart
Ook lekker:
Artisjokplaattaart met een gekaramelliseerd pruimendessert

Gefrituurde artisjokken met basilicummayonaise

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 35 minuten

Ingredienten

  • 8 kleine artisjokken
  • zout
  • olie voor frituren

Dipsaus

  • 5 eetlepels mayonaise
  • 2 theelepels dijonmosterd
  • zout
  • ½ citroen
  • 1 bosje basilicum
  • 1 eetlepel kappertjes

Extra nodig: pan voor frituren, keukenpapier

Bereidingswijze 

Stap 1: Snijd de buitenste harde bladeren van de artisjok. Schil de steel. Snijd de bovenkanten van de zachtere bladeren.

Stap 2: Verhit de olie tot 140°C. Frituur de artisjokken circa 12 minuten, totdat ze zacht zijn.

Stap 3: De mayonaise met de mosterd, zout en citroensap naar smaak in een kom.

Stap 4: Snijd de basilicum en de kappertjes grof en meng erdoor.

Stap 5: Laat de artisjokken uitlekken op keukenpapier. Duw de artisjokken ondersteboven op het werkblad zodat de bladeren open gaan staan. Verwijder het eventuele hooi van de artisjok.

Stap 6: Verhoog de temperatuur van de olie naar 180°C. Frituur de artisjokken in circa 2 minuten goudbruin en krokant.

Stap 7: Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.

Stap 8: Presenteer de artisjokken op een schaal en geef er de basilicummayonaise bij om te dippen.

Bon appetit!

Dit is een artikel van