Vandaag duikt Hugo de Aziatische keuken in en maakt noedels met pindasaus. Als bijgerecht maakt hij een frisse sperziebonensalade. Een lekker recept dat perfect past bij deze temperaturen!
Voor het hoofdgerecht kun je kant-en-klare gedroogde noedels uit de supermarkt gebruiken, maar leuker is natuurlijk om ze zelf te maken. Daarom bestaat dit artikel niet alleen uit de recepten voor het hoofdgerecht en de salade, maar ook voor zelfgemaakte noedels. We beginnen met het hoofdgerecht en daaronder vind je de bereidingswijze om zelf noedels te maken. Onderaan vind je het recept voor het bijgerecht.
Noedels met pindasaus
- Hoofdgerecht: 4 personen
- Bereiding: circa 15 minuten
Ingrediënten:
- 400 gr. gedroogde of verse noedels (zie recept)
- 1 teen knoflook
- 4 cm gemberwortel
- 3 eetlepels pindakaas
- Hete saus naar smaak (sambal, gochujang of sriracha)
- 2-3 eetlepels sojasaus
- 2 lente-uien
- Zout
Extra benodigdheden: een fijne rasp
Bereidingswijze:
Stap 1: Breng een pan met water aan de kook.
Stap 2: Voeg een snufje zout toe aan het kokende water en kook hierin de noedels in een paar minuten gaar. Noedels zijn gaar wanneer ze zacht en flexibel zijn.
Stap 3: Pel en pers de knoflook uit in een mengkom.
Stap 4: Roer daar de pindakaas, hete saus en sojasaus doorheen.
Stap 5: Verdun het pindakaasmengsel met een soeplepel kookwater.
Stap 6: Giet de noedels af en meng met het pindakaasmengsel.
Stap 7: Snijd de lente-ui fijn en schep erdoorheen. Serveer het gerecht direct, omdat het snel afkoelt.
Zelfgemaakte noedels
- Bijgerecht: 4 personen
- Bereiding: circa 15 minuten + 30 minuten wachttijd
Ingrediënten:
- 400 gr. tarwebloem + extra voor uitrollen
- Snufje zout
- 200 ml water
Extra benodigdheden: een deegroller en keukenpapier
Bereidingswijze:
Stap 1: Meng de bloem met het zout en water. Kneed in een paar minuten tot een deeg en laag afgedekt minstens 30 minuten rusten.
Stap 2: Bestrooi het werkblad met bloem. Rol het deeg zo dun mogelijk uit met een deegroller.
Stap 3: Bestuif het deeg met bloem, rol op en snijd in dunne repen.
Stap 4: Breng een pan water aan de kook, voeg een snuf zout toe en kook hierin de noedels in een paar minuten gaar.
TIP: Maak eventueel een combi met boekweitmeel: vervang 75 gram van de tarwebloem door boekweitmeel. Dit deeg is vrij plakkerig, voeg royaal bloem toe bij het uitrollen.
Sperziebonensalade
- Bijgerecht: 4 personen
- Bereiding: circa 15 minuten
Ingrediënten:
- 400 gr. sperziebonen
- 4 eetlepels limoensap
- 3 eetlepels vissaus
- 1 theelepel sesamolie
- 3 cm verse gemberwortel
- 400 gr. cherrytomaten
- 2 lente-uien
- 1 bosje dille
- 150 gr. gekookte maiskorrels (in blik), óf maiskorrels van 2 gekookte maiskolven
Bereidingswijze:
Stap 1: Breng een pan met water aan de kook.
Stap 2: Maak de sperziebonen schoon en halveer ze. Kook ze in 5-10 minuten nét gaar. Giet de sperziebonen af en spoel koud.
Stap 3: Meng ondertussen in een kom het limoensap samen met de vissaus en sesamolie.
Stap 4: Schil en rasp de gember. Voeg de rasp toe aan de kom.
Stap 5: Halveer de tomaatjes. Snijd de lente-uien en de dille fijn.
Stap 6: Maak de sperziebonen, tomaten, lente-ui, dille en mais aan met de dressing.
Eet smakelijk!
