Ga naar de inhoud
Huishouden

11 snelle tips om efficiënt de was te doen

De was doen: een taak die zowel noodzakelijk als soms een beetje vervelend kan zijn. Maar met een paar slimme trucs kan de was doen een gestroomlijnd en zelfs plezierig onderdeel van je routine worden. Ja, echt waar! Laten we duiken in de wereld van was doen hacks die niet alleen tijd besparen, maar ook een vleugje inspiratie aan je wasroutine kunnen toevoegen.

1. Slim sorteren

Voordat je de wasmachine aanzet, neem even de tijd om je wasgoed te sorteren in verschillende stapels: wit, kleur, donker, delicate stoffen, enzovoort. Deze eenvoudige stap voorkomt kleurdoorloop en zorgt ervoor dat je kleding met zorg wordt behandeld.

2. Vlekken voorbehandelen

Laat vlekken niet je favoriete outfits verpesten. Houd een kleine vlekkenverwijderaar spray of zeep binnen handbereik om vlekken meteen aan te pakken. Deze proactieve aanpak maakt vlekverwijdering een fluitje van een cent.

3. Was kleinere ladingen

Het is verleidelijk om alles in één keer in de machine te stoppen, maar te veel wasgoed kan leiden tot minder effectieve reiniging. Kies voor kleinere ladingen, aangepast op de grootte van je trommel, om ervoor te zorgen dat je kleding de aandacht krijgt die ze verdienen. Zeker voor kwetsbare stoffen als wol en zijde wordt aangeraden de trommel maximaal voor de helft te vullen. 

4. Was zoveel mogelijk op lage temperatuur

Het grootste gedeelte van je wasgoed kan prima worden gewassen in water op een lage temperatuur. Dit bespaart niet alleen energie, maar behoudt ook de kleuren en stoffen van je kleding. Zorg er wel voor dat je minstens eenmaal per week ook was op 60 graden draait zodat zeepresten niet achterblijven in de machine en de leidingen. 

5. Gebruik baking soda voor je was 

Zuiveringszout is niet alleen voor bakken; het is ook een fantastische wasversterker. Voeg een half kopje toe aan je was om witte kleding op te frissen en geurtjes te elimineren. 

6. Zeg ja tegen azijn

Witte azijn kan dienen als natuurlijke wasverzachter, waardoor je kleding zacht en fris aanvoelt. Voeg het toe aan het spoelprogramma, en maak je geen zorgen de azijngeur verdwijnt wanneer de kleren droog zijn.

Waarom
Aha! Daarom is een waszak handig
Waarom het gebruiken van een waszak zo belangrijk is

7. Skip de drogerdoekjes

Drogerdoekjes kunnen worden vervangen door wollen drogerballen. Deze verkorten niet alleen de droogtijd, maar verzachten de kleding ook zonder chemicaliën. Daarnaast is het ook een stuk vriendelijker voor het milieu, omdat de bollen herbruikbaar zijn. 

8. Beheers een goede vouwtechniek

Zodra je wasgoed schoon en droog is, neem de tijd om het netjes op te vouwen en te organiseren. Netjes opgevouwen kleding ziet er niet alleen goed uit, maar is ook gemakkelijker te vinden in je lades en kasten. Scheelt dus een hoop tijd als je 's ochtends voor de kast staat. 

9. Creëer een wasstraat

Al je wasbenodigdheden op één plek hebben kan het proces soepeler maken. Organiseer wasmiddelen, vlekkenverwijderaars en wasmanden op een vaste plek en koop containers of bakken om alles in op te bergen.

10. Maak gebruik van waszakken

Kwetsbare kledingstukken, sokken en kleine kledingstukken hebben de neiging om te verdwijnen in de wasmachine. Gebruik waszakken om ze veilig en mooi te houden.

11. Leer het je gezin

Misschien wel de beste tip uit het rijtje. Als je niet de enige bent die de was doet, zorg er dan voor dat iedereen in het huishouden op dezelfde manier de was doet. Leer je gezinsleden deze hacks voor een consistente en efficiënte wasroutine.

De was doen hoeft geen alledaagse taak te zijn; het kan een kans zijn om efficiëntie en mindfulness te oefenen. Omarm deze was hacks en je zult merken dat deze eens vervelende klus een bevredigend onderdeel van je routine wordt. Onthoud, een beetje creativiteit kan zelfs de meest gewone taken buitengewoon maken.

Geen
Altijd schoon en fris
Geen muffe luchtjes meer: zo kun je je sportkleding het beste wassen
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: