Ga naar de inhoud
RTL Wonen

6 manieren om te checken of een ei nog vers is

'Een ei hoort er bij.' Maar dan natuurlijk wel het liefst een vers ei. Heb je het doosje weggegooid en twijfel je of de eieren nog vers genoeg zijn om te eten? Er zijn verschillende manieren om te checken of je eieren nog kunt eten of dat je ze beter aan je prullenbak kunt voeren.

1. Drijfproef

Een van de meest gebruikte methoden om de versheid van een ei te controleren, is de drijfproef. Vul een kom met water en laat het ei erin zakken. Als het ei naar de bodem zinkt en plat op de bodem blijft liggen, is het vers. Er zit dan nog weinig zuurstof in het ei. Als het ei schuin blijft staan op de bodem is het nog steeds prima om te gebruiken. Het ei is dan 1 á 2 weken oud. Staat het ei rechtop op de bodem? Dan zit het tegen de houdbaarheidsdatum van 4 weken aan. Als het ei omhoog drijft, moet je voorzichtig zijn, want het ei is dan niet meer vers en kan bedorven zijn.

2. Luisteren naar geluid

Een handige manier om de versheid van een ei te bepalen is door te luisteren naar het geluid dat het maakt. Door het ei voorzichtig te schudden en te luisteren naar het geluid dat je hoort, kun je een goede indicatie krijgen van de versheid. Hoe het werkt? Simpel: Houd het ei stevig vast, horizontaal tussen duim en wijsvinger en schud het voorzichtig heen en weer. Als je nauwelijks geluid hoort of als het ei vrij stil is wanneer je het schudt, duidt dit meestal op versheid. Het geluid is gedempt en voelt "vol" aan. Als je een duidelijk klotsend of klaterend geluid hoort wanneer je het ei schudt, kan dit erop wijzen dat het er meer lucht in zit en het ei minder vers is. Het geluid kan hol en luid klinken.

3. Kijk naar de dooier en het eiwit

Breek het ei open op een platte ondergrond. Als de dooier stevig is en het eiwit helder en compact, dan is het waarschijnlijk vers. Bekijk de dooier van het ei. Een verse dooier zal meestal een ronde, compacte vorm hebben en zal rechtop blijven staan in het eiwit. Een ouder ei kan een dooier hebben die platter is en zich meer verspreidt in het eiwit. Let op het eiwit rondom de dooier. Verse eiwitten zijn helder en compact, zonder veel vloeibaarheid. Als het eiwit er waterig uitziet en zich wijd verspreidt, kan het ei ouder zijn. 

4. Controleer de geur

Breek het ei voorzichtig open boven een kom of bord. Zorg ervoor dat je het ei zo gelijkmatig mogelijk breekt om de inhoud niet te morsen. Ruik subtiel aan het ei. Houd gewoon je neus in de buurt van het eiwit en de dooier. Een vers ei ruikt meestal neutraal of heeft een lichte, neutrale geur. Het kan een aangename geur hebben vergelijkbaar met rauw deeg. Als het ei een zwavelachtige geur heeft, die wordt beschreven als een "rotte eiergeur", dan kan het niet meer vers zijn.

Dit
Lees ook:
Dit is de betekenis van de nummering op een ei

5. Controleer de datum

Veel eieren hebben een houdbaarheidsdatum op de schaal gedrukt staan. Controleer deze datum om te bepalen of het ei nog vers is. Houd er rekening mee dat de houdbaarheidsdatum meestal een 'tenminste houdbaar tot datum' is en dus een indicatie van wanneer het ei zijn hoogtepunt van versheid bereikt, maar het kan nog steeds goed zijn om te eten na die datum. Wil je het zeker weten? Voor de zekerheid kun je één van bovenstaande checks doen. 

Zie je geen datum op het ei, maar wel een andere nummering? Dat staat voor het volgende:

Dit
Lees ook:
Dit is de betekenis van de nummering op een ei

6. Bekijk of de schaal nog intact is

Een vers ei heeft over het algemeen een stevige en sterke schaal. Als de schaal zwak of broos aanvoelt, kan dit een teken zijn van ouderdom. Verse eieren hebben meestal een gladde en glanzende schaal. Als de schaal ruw, dof of mat is, kan het ei minder vers zijn. Houd het ei met de bredere kant omhoog en bekijk ook de luchtkamer, die zich aan de bredere kant van het ei bevindt. Een kleinere luchtkamer duidt meestal op een verser ei. Als de luchtkamer echter groot en duidelijk is, kan het ei ouder zijn.

Waarom
Eieren bewaren doe je zo
Waarom je eieren het best in de doos én in de koelkast kunt bewaren

Fotocredits

Headerfoto: MarioGuti

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: