Ga naar de inhoud
Liefde voor je Huis

Klankkast in huis? Zo verbeter je de akoestiek in de kamer

De akoestiek in een kamer kan een groot verschil maken in de algehele sfeer en comfort. Een goede akoestiek zorgt voor helder geluid, minimaliseert echo's en galm, en creëert een rustige en aangename omgeving. Of je nu van muziek houdt, films kijkt of gewoon wilt genieten van een stille ruimte, het verbeteren van de akoestiek is de sleutel.

Voeg tapijten en stoffering toe

Harde oppervlakken zoals houten vloeren en kale muren kunnen geluidsgolven weerkaatsen, waardoor er echo's en galm ontstaan. Door te kiezen voor tapijt of het plaatsen van een vloerkleed op de vloer kun je de akoestiek verbeteren. Ook andere stoffen zoals gordijnen, kussens of een wandkleed kunnen hierbij helpen. Hang dikke gordijnen op om het geluid te verzachten en ongewenste geluiden van buitenaf te verminderen.  

Gebruik boekenplanken en meubels

Boekenplanken, boekenkasten en andere meubels kunnen fungeren als diffusors en absorbers van geluidsgolven. Zeker een goed gevulde boekenkast zal de geluidsgolven breken, waardoor de akoestiek in de ruimte prettiger wordt. Ze breken het geluid en voorkomen dat het zich rechtstreeks door de kamer verspreidt.

Plaats geluidsabsorberende panelen

Speciale geluidsabsorberende panelen kunnen worden toegepast op muren of plafonds om de weerkaatsing van geluid te verminderen. Tegenwoordig zijn de houten lattenwanden helemaal in en deze zijn in veel gevallen voorzien van een geluidsdempende vilten onderlaag. Er zijn verschillende stijlvolle panelen beschikbaar die naadloos in je interieur passen.

Gebruik zachte meubels en accessoires

Zoals het ook voor een vloerkleed en gordijnen geldt zijn ook zachte meubels zoals banken, fauteuils en kussens goed in het absorberen van geluid. Hoewel zachte meubels geen volledige geluidsisolatie bieden, kunnen ze wel bijdragen aan een betere geluidsisolatie in combinatie met andere akoestische behandelingen. Een ander voordeel van zachte meubels is dat ze meestal flexibel en mobiel zijn. Je kunt ze gemakkelijk verplaatsen en herpositioneren in de ruimte om de akoestiek te optimaliseren en aan te passen aan je behoeften.

Plaats planten in de ruimte

Planten hebben zachte oppervlakken, zoals bladeren en takken, die geluidsgolven kunnen opvangen en absorberen. Wanneer geluid de planten raakt, wordt een deel van de energie geabsorbeerd door de bladeren en takken, waardoor het geluid niet terug de ruimte in wordt gekaatst. Naast het absorberen van geluid, kunnen planten ook fungeren als diffusors. Dit betekent dat ze geluidsgolven kunnen verspreiden en breken, waardoor de geluidsdruk over een groter oppervlak wordt verdeeld.

Vermijd lege muren

Met volle muren wordt de weerkaatsing van geluid verminderd, wat resulteert in minder galm en echo in de ruimte. Dit draagt bij aan een betere geluidskwaliteit en zorgt voor een comfortabele en rustige omgeving. Lege, vlakke muren kunnen geluidsgolven weerkaatsen, dus probeer de muren te decoreren met stoffering, foto's, kunstwerken of andere objecten die geluid kunnen absorberen.

Overweeg geluidsisolatie

Als je serieus problemen hebt met geluidsoverlast van buitenaf, overweeg dan professionele geluidsisolatie van ramen, vloeren, deuren of plafond. Luister goed op welke punten de akoestiek verbeterd kan worden en laat je goed informeren door een professional. 

Nieuwbouwhuis
De beste inrichting van je nieuwe huis
Nieuwbouwhuis gekocht? Houd hier rekening mee tijdens het inrichten

Foto credits 

header: CreativaStudio

 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: