Ga naar de inhoud
RTL Wonen

6x Interieurtips voor jouw slaapkamer

De slaapkamer is een plek waar we ons helemaal kunnen opladen. Het liefst maak je dan een ruimte waarin je kunt ontspannen en zo min mogelijk prikkels ervaart. Zo word je niet gestoord voor en tijdens je slaap en wordt je uitgerust wakker. Maar waar let je op als je een slaapkamer wilt inrichten? Hier 6 tips voor een perfecte voorbereiding.

Definieer je stijl

Neem even de tijd om te bedenken wat precies jouw woonstijl is. Houd je van donkere kleuren of juist pastel? Een groot houten bed of toch liever een strakke boxspring? Denk na over de sfeer die je in je slaapkamer wilt creëren, of die nu knus en rustiek, strak en modern of levendig en eclectisch is. Dit zal je helpen bij het maken van keuzes voor kleuren, meubels en accessoires in de hele kamer.

Kies een rustgevend kleurenschema

Het kiezen van een rustgevend kleurenschema kan een grote invloed hebben op de sfeer van jouw slaapkamer. Kies voor zachte, gedempte tinten zoals pastelkleuren, neutrale kleuren of aardse tinten om een gevoel van ontspanning en rust te creëren. Lichtere kleuren kunnen een ruimte ruimtelijker doen lijken, terwijl donkere tinten een gezellige en intieme sfeer creëren. Stem de kleuren van je muren, beddengoed, gordijnen en meubels op elkaar af om een samenhangende, maar ook rustige look te creëren.

Geef prioriteit aan comfort

De slaapkamer is je persoonlijke toevluchtsoord, dus geef prioriteit aan comfort bij het kiezen van meubels en beddengoed. Investeer in een kwaliteitsmatras en kussens die voldoende ondersteuning bieden voor een goede nachtrust. Maak je bed op met zacht beddengoed, knusse dekens en kussens om textuur en comfort toe te voegen. Als er nog ruimte is kun je ervoor kiezen een comfortabele stoel of chaise longue neer te zetten.

Creëer een uitnodigende lay-out

Kies bij de indeling van je slaapkamer voor functionaliteit als esthetiek. Plaats het bed als centraal punt in de kamer en plaats andere meubels eromheen op een manier dat ze gemakkelijk kunnen worden verplaatst. Houd rekening met de lichtval en plaats spiegels in de kamer om licht te weerkaatsen en de ruimte meer open en groter te laten voelen. Als de ruimte het toelaat, creëer dan hoekjes voor aankleden, studeren of ontspanning om een goed georganiseerde slaapkamer te creëren.

Personaliseer met kunst en accessoires

Breng je persoonlijkheid in de kamer door kunst en accessoires neer te zetten. Hang kunstwerken, foto's of een wandkleed aan de muren om je stijl te laten zien. Decoratieve items zoals vazen, planten, kaarsen of decoratieve dienbladen kunnen een persoonlijk tintje geven en een gevoel van gezelligheid creëren. Overweeg een vloerkleed toe te voegen om warmte en textuur toe te voegen.

Vergeet de opbergruimte niet

Je komt het best tot rust in een opgeruimde slaapkamer. Een rommelvrije slaapkamer is essentieel voor een ontspannen sfeer. Plaats voldoende opbergoplossingen om je spullen georganiseerd en uit het zicht te houden. Kies voor meubelstukken die verborgen opbergruimte bieden, zoals lades onder het bed, nachtkastjes met vakken of een kledingkast met voldoende ruimte. Gebruik manden, dozen of decoratieve opbergbakken om kleinere items netjes georganiseerd te houden.

De
Dilemma: raam open of dicht?
De voor- en nadelen van slapen met het raam open

Foto credits 

header: Spacejoy
bed met nachtkastje: Greg Rivers

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: