Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Een gezellig familiehuis mét creatieve ruimtes voor Tessa en Sicco

In deze aflevering van Kopen Zonder Kijken maken we kennis met Tessa en Sicco uit Friesland. Sinds een paar jaar zijn ze samen en nu wordt het tijd voor een huis waarin ze samen, met hun kinderen, kunnen settelen. Het zijn twee creatievelingen die zich graag bezighouden met kunst en muziek. Ze zoeken een huis dat groot genoeg is voor hun samengestelde gezin én een plek waar ze hun creativiteit kwijt kunnen. Zelf is het ze nog niet gelukt. Kunnen Bob en Alex deze zoekopdracht wél succesvol afronden?

Op het moment van aanmelden wonen Tessa en Sicco apart van elkaar en dat is allesbehalve praktisch. Ze zijn het moe om constant hun spullen over en weer te moeten verhuizen om samen te zijn en willen daarom graag een nieuwe stek vinden waar het samengestelde gezin zich samen kan voegen. Het zoekproces loopt niet alleen vast vanwege de hysterische huizenmarkt, maar ook omdat Tessa en Sicco het lastig vinden om bepaalde knopen door te hakken.

De wensenlijst

Nadat de handtekeningen zijn gezet en het geld officieel uit handen is gegeven, zijn ze van start gegaan met het maken van de allesbeslissende moodboards die ze aan Bob, Alex en Roos zullen presenteren. Daarin komt voornamelijk de behoefte aan ruimte naar boven: er moet niet alleen plaats zijn voor het stel en de vier kinderen maar óók voor de motor van Sicco. Het toekomstige huis moet minimaal vijf slaapkamers hebben én het liefst belanden ze ook in een vrijstaand huis. Daarnaast droomt Tessa ook van een eigen atelier. Het zoekgebied van Alex is beperkt tot Drachten of Opeinde.

Ook mag het geen ‘doorsnee’ huis worden. Een tussenwoning vinden ze te algemeen en dat past niet in hun straatje. Qua stijl houdt Sicco veel van donkere tinten. Tessa vindt lichtinval erg belangrijk om overdag een buitengevoel in huis te hebben. Ze willen ook graag een buitenruimte én een ruimte waarin ze hun creatieve bezigheden kunnen uitoefenen. Aan Alex de taak om een huis te vinden die aan al deze eisen voldoet voor een budget van €425.000. Om te voorkomen dat de huizenprijzen té snel stijgen, kondigt Alex ook deze aflevering de concessieklok weer aan. Deze is ingesteld op 56 dagen en daarmee is de zoektocht officieel gestart!

De klok tikt gestaag verder

Alex bezoekt tevergeefs een aantal woningen in de gewenste omgeving, terwijl de concessieklok verder tikt. Met nog maar een paar dagen voordat de klok afloopt, komt Alex een woning tegen in Opeinde die veel potentie heeft; het voldoet aan alle wensen mits er nog een extra slaapkamer gerealiseerd kan worden. Daarom neemt Alex zijn vakkundige partner Bob mee om te kijken of dat mogelijk is.

Met nog iets meer dan één uur op de concessieklok staat Alex al voor de deur voor het confronterende concessiegesprek. Tijdens dat gesprek moeten Tessa en Sicco hun wensen grondig herzien. Denken ze. Maar dan worden ze tot hun verrassing overvallen door Martijn, met het nieuws dat ze op de valreep een huis hebben kunnen vinden voor ze. Het stel slaakt een zucht van opluchting en voordat ze een kans krijgen om dit goede nieuws te verwerken, tekenen ze het contract bij de notaris én worden ze op weg gestuurd voor de beruchte puzzeltocht.

Na drie dagen is de bedenktijd officieel voorbij en daarmee is de dag aangebroken waarop Martijn het stel naar hun nieuwe huis brengt. Tijdens de puzzeltocht bleek het al snel een alles-of-niets-scenario te worden: het stel werd maar van één huis razend enthousiast en de rest van de huizen liet hen koud. De blinddoeken mogen af en het zenuwslopende gevoel maakt al snel plaats voor vreugde en enthousiasme: het huis waarop ze hoopten is inderdaad van hen!

De verbouwplannen

Nu is het aan Bob en Roos om het huis volledig naar stijl te verbouwen en aan Roos de taak om het in te richten. Het huis is aangekocht voor een bedrag van €367.000, wat betekent dat het resterende budget €56.000 bedraagt. Met dit geld wil Bob één extra slaapkamer, een badkamer op de begane grond én een nieuwe keuken realiseren.  

De keuken blijft op zijn plaats maar wordt iets groter gemaakt en er komt meer opbergruimte voor het samengestelde gezin. Natuurlijk komt er ook een grote eettafel waar ze gezamenlijk kunnen avondeten. De badkamer op de tweede verdieping wordt geupcycled met een paar kleine ingrepen maar de benedenverdieping en de slaapkamers hebben voor Bob prioriteit.

De juiste stijl

De moodboards van Tessa en Sicco lopen qua stijl uiteen: Sicco houdt van donkere kleuren en bij Tessa is alles nét iets lichter en meer familiegericht. Aan Roos de taak om hier een passende middenweg in te vinden. Waar het stel het wel over eens is, is dat er ruimte moet zijn voor een grote bank én een eettafel waar het hele gezin ‘s avonds samen kan komen om te eten en spelletjes te spelen. Roos gaat haar best doen om hier een gezellig, warm familiehuis van te maken.

Als kers op de taart besluit Roos om een kas in de tuin neer te zetten die Tessa kan gebruiken als haar schilderatelier. Sicco heeft ook de wens voor een mancave waarin er genoeg plek is voor zijn motor. Daarom besluit Roos om de schuur in de tuin aan Sicco te schenken.

De keuken

In de keuken heeft het team een extra raam bij het werkblad geplaatst. Zo kan Tessa genieten van de extra lichtinval. De keuken heeft een natuurstenen blad, houten fronten en een travertin vloer die een mooi contrast creëert met andere houten elementen in het huis zoals de grote eettafel, die centraal staat in de woning.

De badkamer op de begane grond

De splinternieuwe badkamer heeft een mooie tegelvloer met houtlook en ook op de wand en het bad zijn bijpassende tegels met houtlook geplaatst, zodat er een natuurlijke en warme sfeer ontstaat. De andere muren hebben prachtige, crèmekleurige tegels die mooi samengaan met de houttinten. Omdat er niet genoeg ruimte was voor zowel een bad als een douche, is er voor een bad-douche gekozen met lage instap. 

De woonkamer

De enorme bank biedt sowieso genoeg ruimte voor het hele gezin om gezellig bij elkaar te zitten. Maar omdat Tessa en Sicco het ook belangrijk vinden dat er ruimte is voor een eigen plekje, is er in de erker nog een fijn apart zithoekje gemaakt.

De badkamer op de eerste etage

Tessa en Sicco waren al tevreden met de oorspronkelijke badkamer. Bovendien heeft het team al het geld gespendeerd aan de vijfde slaapkamer, nieuwe keuken én nieuwe badkamer. Daarom heeft de tweede badkamer enkel een kleine opfrisbeurt gehad. Het klusteam heeft hier niet veel veranderd. Wel is er een nieuw, houten badmeubel en toiletpot geplaatst én is de vloer vervangen voor dezelfde houtlook tegels als de andere badkamer. 

De master bedroom

De slaapkamer van Tessa en Sicco heeft een donkerblauwe kleur gekregen en is stijlvol gedecoreerd door Roos. De slaapkamer heeft ook nog een handige inloopkast waar ruimte genoeg is om hun complete garderobe in kwijt te kunnen. 

Van berging tot slaapkamer

De voormalige berging is omgetoverd tot sfeervolle 'puberkamer', met een rechtstreekse deur naar de tuin. Roos heeft de kamer voorzien van donker, stoere meubels. Daarnaast is de kamer sfeervol aangekleed met boeken en muurdecoraties.

De tweede slaapkamer

Deze kamer heeft, net als de master bedroom, een donkerblauwe kleur gekregen. Verder heeft Roos een uniek, sfeervol bureau bij de kringloopwinkel op de kop getikt waar Sicco's zoon zijn drums op kan beoefenen. Daarnaast zijn de muren leuk gedecoreerd met stoere posters en wandkleden. 

Slaapkamer met rustige en natuurlijke sfeer

De derde kinderkamer heeft een rustige, natuurlijke sfeer gekregen met veel houten meubels en accessoires, zachte groene kleuren en lekker veel planten. Een heerlijke plek waar een van de vier kinderen zich fijn kan terugtrekken. 

Shop
Kopen Zonder Kijken
Shop the look: de ruime familiewoning van Sicco en Tessa

De vierde slaapkamer

Ook de laatste slaapkamer voor dit samengestelde gezin schiet niks te kort. Deze pastelroze slaapkamer  heeft een hoogslaper, met daaronder twee bankjes en een tafel. Ideaal om aan te spelen of te knutselen.  De kamer is sfeervol gedecoreerd met ingelijste prints, een sterrenslinger en een rotan kapstok. 

De onthulling

De dag waarop het stel de instapklare woning voor het eerst mag binnentreden is aangebroken. Dit doen ze in stijl, vol enthousiasme én zonder hoge verwachtingen. Bij binnenkomst zijn ze al direct enthousiast over wat ze zien. ‘Ik vind het helemaal fantastisch’ concludeert Tessa enthousiast terwijl ze haar eerste indrukken opneemt. De grote eettafel valt in de smaak en Tessa heeft al snel haar vizier op de kas in de tuin, die speciaal voor haar als schilderatelier is geplaatst.

Ook de mancave van Sicco laat niks te wensen over: gemotoriseerde voertuigen, een comfortabele bank én een koeienhuid als kleed. Al met al zijn ze onwijs tevreden met hun huis en is het plaatje compleet. Ze proosten op de geslaagde uitkomst en kunnen haast niet wachten om te genieten van de tijd die hen te wachten staat.

Fotografie

Sonja Velda

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: