Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Tips van Tom: Deze tropische planten doen het ook goed in Nederland

Veel fruit dat je in de supermarkt ziet liggen, komt uit de tropen of mediterraan gebied. In deze warme gebieden groeien bananen, sinaasappels, citroenen, avocado’s razendsnel! Vandaag laat Tom je zien dat er wel degelijk tropische en mediterrane planten zijn die het goed doen in Nederland. Sommige kun je als kamerplant houden, andere in een kweekkas én een paar zouden het zelfs in de tuin goed doen.

De bananenplant

In de tropen kan een bananenplant tot wel zeven meter hoog worden. In Nederland zal die niet zo hoog de lucht inschieten, maar tóch doet 'ie het prima in ons klimaat. Je kunt hem bijvoorbeeld in huis houden, aangezien daar een constante en aangename temperatuur heerst. De plant doet het immers het best in een warm, vochtig klimaat.

Maar je kunt hem óók gewoon in de tuin houden. Al moet je hem dan wel beschermen tegen de wind en vorst. Als het vriest is het namelijk belangrijk dat je de grond afdekt. In het voorjaar zal hij daarna gegarandeerd weer uitgroeien tot gezonde bananenplant. Daarnaast hoef je ook niet te rekenen op een tros bananen als je de bananenplant in je tuin zet, daarvoor krijgt hij in ons klimaat te weinig zonuren. 

De kiwiplant

Het tweede voorbeeld van een tropische plant die het ook in Nederland goed doet, is de kiwiplant. Dit is een klimplant die niet zelfhechtend is, waardoor hij dus een beetje hulp nodig heeft om te kunnen klimmen.

Het beste kun je de kiwiplant tegen een tuinmuur, pergola of schutting gericht op het zuiden zetten. Je moet wel wat geduld hebben als je deze plant aanschaft, want het zal drie jaar duren voordat hij de eerste kiwi’s zal geven. “Wees niet direct ontmoedigd als de plant uiteindelijk geen vruchten produceert, maar geniet en experimenteer er een beetje mee”, legt Tom uit.

De passiebloem

De passiebloem wordt in de Nederlandse tuinen vaak gebruikt als klimplant. Plant hem bijvoorbeeld (net als de kiwiplant) tegen een pergola of schutting aan. In tegenstelling tot de kiwiplant is de passiebloem wél zelfhechtend. Geef deze plant wel een mooi, warm plekje gericht op het zuiden.

“De uitlopers kunnen tot tien meter lang worden. Met deze plant kun je een echte groene sfeer in jouw tuin creëren. Daarnaast komen er prachtige, paarsachtige bloemen aan waar de plant bekend om staat. Als deze bloemen zijn uitgebloeid, wordt het een vrucht." De passievrucht is wel pas rijp als hij zelf loslaat. Als je hem een fijne plek in het zuiden geeft, heb je er zeker kans op dat deze vrucht rijp genoeg wordt om te eten. Houd er echter wel rekening mee dat de vrucht iets zuurder kan smaken dan je gewend bent. 

De vijgplant

Als je deze plant in je tuin tegen een muur aanzet, gericht op het zuiden, kun je er na verloop van tijd heerlijke vijgen van plukken! Zet hem wel op een beschut plekje waar niet te veel wind is, want daar kan de vijgenplant minder goed tegen. Een gemetselde muur is ideaal, legt Tom uit, omdat deze muren overdag de warmte vasthouden én deze warmte ook nog afstraalt als de temperatuur 's avonds alweer is afgekoeld. 

Van kweekkas naar tuin

Pas halverwege mei, tijdens 'IJsheiligen', is de kans op nachtvorst écht minimaal. Zeker planten die net uit de kwekerij komen, zijn nog erg gevoelig voor vorst. Daarom is het handig om de tropische planten tot die tijd in een kweekkas te zetten, om ze erna lekker buiten te planten.

Tom legt uit dat je ervoor moet zorgen dat de kluit goed vochtig is als je iets aanplant. “Als je een plant van de kwekerij hebt meegenomen en voelt dat de kluit droog is, kun je hem het beste eerst goed onder water dompelen zodat de kluit het water op kan nemen voordat je hem in de grond plant.”

Water geven

Hou er rekening mee dat, als je planten in een kas hebt geplant, de grond sneller droog is dan in de gewone buitenlucht. Hetzelfde geldt voor hete zomerdagen waarin de grond sneller uitdroogt.

Fotocredits: 

Tips
Bekijk hier de tips van Tom over het stekken van planten
Tips van Tom: Zo stek je planten én maak je ze sterker!
Dit is een artikel van