Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Dierenarts Piet: Waarom het belangrijk is om je hond regelmatig los te laten lopen

Vandaag behandelt dierenarts Piet een kijkersvraag over de do’s and don'ts van het los laten lopen van je hond, hoe je een hond dit kan aanleren én hij legt uit waarom het zo belangrijk is dat jouw hond los kan lopen. Om dat te demonsteren heeft hij een lieve, speelse hond meegenomen met de naam Popcorn.

Bouw het langzaam op

Piet legt uit dat het belangrijk is dat je jouw hond in rustige fasen leert loslopen. Ga dus niet direct naar een drukbezocht strand of hondenpark, maar oefen het bij voorkeur eerst in een afgesloten tuin of in een wat groter, afgesloten veld.

De essentie

“Het is vooral belangrijk dat het leuk blijft, voor jou én je hond. Dus, als je jouw hond roept en hij komt naar je toe, is een beloning altijd nodig”, vertelt Piet. Zelfs als je hond heeft getreuzeld en er erg lang over deed om te luisteren, moet je hem alsnog belonen. Een beloning hoeft niet per se met een snoepje te zijn. Je kunt hem of haar ook prima belonen met aardige woorden, een aai over zijn bol, een klikker of zelfs met een fluitje. “Het kan per hond verschillen wat de beste manier is, zolang het maar een positieve beloning is.”

Wat moet je niet doen?

Piet waarschuwt ervoor dat onverstandig is om, als jouw hond niet direct luistert, harder te gaan roepen of boos te worden. Als je hem dan straft, straf je het laatste wat de hond gedaan heeft en dat is luisteren naar zijn baasje. Dan bestaat de kans dat jouw hond de volgende keer nóg slechter luistert. Het is ook niet nodig om vaker of harder te roepen. De hond heeft je waarschijnlijk de eerste keer al prima verstaan maar heeft besloten om niet te luisteren.

Het voordeel van je hond los laten lopen

Als je jouw hond leert om los te lopen, brengt dat een groot voordeel met zich mee. De hond kan op deze manier goed zijn energie kwijt, waardoor er ook veel minder snel een conflict ontstaat met andere honden. Ze hebben ook alle ruimte om onderling te communiceren.

Kan elke hond loslopen?

“In principe kun je elke hond leren om los te lopen. Maar honden die getraumatiseerd zijn, vaak zijn dat honden uit het buitenland, kunnen wel erg schrikken bij bepaalde triggers. Uit angst kunnen ze er dan vandoor gaan, dus bij deze gevallen is het verstandiger om de hond aangelijnd te houden.”

Popcorn adopteren?

De lieve, enthousiaste en mooie Australian Shepherd genaamd Popcorn is nog op zoek naar een nieuw thuis omdat zijn huidige baasje hem helaas niet meer kan verzorgen. Het is een reu van negen jaar oud, maar hij zit nog barstensvol energie en is lekker speels. Vanwege zijn enthousiasme zoekt Popcorn wel een baasje die de leiding neemt. Als je dat niet doet, neemt hij zelf de regie in handen. Wil jij Popcorn adopteren of meer te weten komen? Klik dan hier!

Fotocredits

Headerfoto: iStock - Ekaterina Kobalnova

Dierenarts
Wil je meer lezen over de weetjes van dierenarts Piet?
Dierenarts Piet vertelt alles over wilde dieren én hoe je ze kan helpen
Dit is een artikel van