Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Cafeïne in thee: zo zit het en dit zijn de gevolgen voor je gezondheid

Dat er cafeïne in koffie zit is algemeen bekend. Maar lang niet iedereen staat er bij stil dat er in de meeste theesoorten ook cafeïne zit, oftewel: theïne. Wat je moet weten over cafeïne in thee en wat het doet met je gezondheid lees je hier.

Cafeïne staat bekend als een stofje dat je alertheid en concentratie stimuleert, maar te veel van dit is niet bepaald bevorderlijk voor de gezondheid. Dat komt omdat te veel cafeïne ervoor zorgt dat je rusteloos wordt, het wekt hoofdpijn op en veroorzaakt slaapproblemen. Vandaar dat mensen toch vaker hun kopje koffie in de avond inruilen voor een kop thee. Maar hoe zit het dan met de cafeïne in thee?

Cafeïne in thee

De theeblaadjes van de theeplant Camillia sinensis bevatten van nature het stofje theïne - dit is de cafeïne die in thee voorkomt. Dus elkethee soort die daadwerkelijk bestaat uit theeblaadjes bevat cafeïne. Dit zit in zwarte thee, groene thee en witte thee. Ook theesoorten met smaakjes die gemaakt zijn op op basis van zwarte, groene of witte thee bevat cafeïne.

Hoe (on)gezond is dit?

Thee met cafeïne is gezonder dan koffie, omdat het aantal milligram cafeïne in thee veel lager is dan het aantal milligram cafeïne in koffie. In koffie zit zo’n 70 milligram cafeïne, terwijl er in een kopje zwarte- of groene thee ongeveer 25 milligram zit.

Het advies dat wordt gegeven door het Voedingscentrum is drie tot vijf koppen thee met cafeïne per dag en dit heeft dan ook nog eens hele positieve effecten op je gezondheid. Het drinken van 3 koppen groene of 5 koppen zwarte tee per dag verlaagt je bloeddruk – en dat vermindert het risico op beroertes en ziekten.

Dit advies geldt niet voor theïne-vrije thee, daarbij maakt het niet uit of je meer dan drie koppen per dag drinkt, omdat deze thee dus eigenlijk geen echte thee is. Het is natuurlijk wel verstandig om lekker te blijven variëren in wat je verder drinkt op een dag, zoals water, zuivel of koffie. 

Cafeïnevrije 'thee'

Een aantal soorten worden wel ‘thee’ genoemd, maar zijn officieel geen thee omdat ze niet van de theeplant afkomstig zijn. Dat geldt voor rooibosthee en kruidenthee zoals gember-, kamille- en (peper)muntthee. Deze bestaan uit aftreksels van kruiden, planten, specerijen of een combinatie daarvan. In deze theesoorten zit dus geen cafeïne.

Dit wil overigens niet betekenen dat je deze 'theesoorten' nu onbeperkt kan drinken, want ook deze theedrankjes kunnen bij een te grote inname negatieve effecten hebben. 

Fotocredits

Wondermiddel:
Nog meer over thee? Lees waarom kamillethee een wondermiddel is!
Wondermiddel: hier is kamille(thee) allemaal goed voor
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: