Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Een fleurige, moderne tuin voor Jacqueline en Anouk

Jacqueline en haar dochter Anouk vinden hun tuin maar saai en sfeerloos. Ze hunkeren naar een gezellige tuin maar weten niet hoe ze dit kunnen aanpakken. Groene vingers heeft Jacqueline wel, alleen voelt ze zich niet creatief genoeg om haar eigen droomtuin te ontwerpen. Daarom vroegen ze het team van Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven om hulp. Gelukkig weten zij wél raad met deze opdracht.

De wensen

Het was al snel duidelijk dat het gezin de gezelligheid in de tuin mist. Hoewel Jacqueline graag buiten zit, vindt ze de tuin totaal niet uitnodigend. Sterker nog, ze noemt het zelfs een deprimerende tuin. Ze hopen op een sfeervolle, gezellige tuin waar ze blij van worden. Dat betekent voor hen: veel kleur en allerlei fleurige bloemen. Daarnaast heeft de poort zijn beste tijd gehad en is die nodig aan vervanging toe.

De pergola’s

Jacqueline en Anouk hebben de tegels er zelf al uitgehaald, wat een heleboel werk scheelt. Extra fijn, aangezien de klus in slechts twee dagen geklaard moet worden. Zo kon Tom dus direct beginnen met het graven van de gaten voor de pergola’s. Hiervoor gebruikte hij de volgende vuistregel: één derde van de lengte van de paal moet in de grond staan. Zo weet je dat hij altijd stabiel staat en stevig genoeg is. De pergola wordt zwart geverfd en over de héle breedte van de tuin geplaatst. Op deze manier zal de tuin optisch groter lijken.

Eerst grondwerk, dan bestrating

Het team heeft ervoor gekozen om zand te gebruiken als basis voor de bestrating. Na het aanleggen van het zand, is deze grondlaag verstevigd om te voorkomen dat de tegels verzakken. Tom werkt ook met een afschot, zodat het overtollige regenwater makkelijk weg kan lopen.

Er is voor betonnen tegels gekozen met een gemêleerde grijze kleur, die in een speels halfsteensverband zijn gelegd. De bestrating heeft een fijne toplaag, waardoor je er zelfs met blote voeten héérlijk over kan lopen. Bij de pergola’s zijn de tegels als staptegels aangelegd, waardoor er meer ruimte overblijft voor groen.

Creatieve vergroening

Een schutting, pergola of schuur in je tuin is een ideale basis voor klimplanten. Tom heeft een groenblijvende bosrank tegen de pergola’s geplant. Deze bloeit al vroeg in het jaar met mooie, witte bloemen. Ook aan de trap heeft Tom een mooie klimplant geplaatst, die binnen enkele jaren de hele trap beschut.

Vervanging van de poort

De schutting is duidelijk aan vervanging toe. Hij is afgeleefd en ingezakt waardoor de poort niet meer afgesloten kan worden, wat Jacqueline een onveilig gevoel geeft. Het team zorgt er uiteraard voor dat deze oude schutting wordt vervangen door een spiksplinternieuwe schutting!

Groenblijvers

Aan de achterzijde van de tuin wordt een mooie haag geplaatst. Een groot voordeel van deze haag is dat deze het hele jaar door zijn groene kleur behoudt. Vooral handig als je de tuin in twee delen wil scheiden óf meer privacy wil creëren. Verder is er nog een schijnhulst bij de pergola geplant, deze blijft het hele jaar door groen waardoor de tuin altijd een beetje kleur behoudt. Daarnaast heeft deze plant ook kleine bloemetjes die een heerlijke geur verspreiden!

Fleurige bloeiers

Jacqueline en Anouk willen graag een gezellige tuin waar ze vrolijk van worden. De planten, die zorgvuldig zijn uitgekozen op basis van hun wensen, zullen hier zeker aan bijdragen! Zo is er een kornoelje geplant, die grote roomwitte bloemen krijgt als hij in bloei staat. Als bodembedekker hebben ze gekozen voor zilverwindes, die de tuin ook zal opfleuren met zijn mooie, witte bloemen.

De laatste klusjes

Een volledig betegelde tuin is echt niet meer van deze tijd. Tom legt uit dat het gebruik van split een top alternatief is. Door honingraatmatten aan te leggen als ondergrond geef je het onkruid geen kans om door het split heen te groeien én op die manier blijft het split ook mooi op zijn plek. Het split dat ze gebruiken komt uit de Belgische Ardennen en de grijze kleur sluit mooi aan bij alle planten en de moderne elementen uit de tuin.

Nadat het split is aangelegd, was het eindelijk tijd voor het laatste karwei: de boel aankleden met tuindecoraties. Deze accessoires zijn zorgvuldig uitgekozen en geven de smaak van Jacqueline en Anouk goed weer, namelijk fleurig en gezellig.

De tuin van hun dromen

Toen moeder en dochter aan kwamen lopen viel de splinternieuwe schutting al direct op. Ze waren al dolenthousiast, nog vóórdat ze de tuin hadden gezien. Toen de schutting openging en ze de eerste glimp van de tuin opvingen, waren zowel moeder als dochter ontroerd. De tuin is precies zoals ze hadden gedroomd en ze kunnen niet wachten om er komende lente en zomer van te genieten.

Een
Lees ook het artikel over de metamorfose van afgelopen week!
Een groene tuin met Aziatische invloeden voor Ria en Gerard
Dit is een artikel van