Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Een groene tuin met Aziatische invloeden voor Ria en Gerard

Ria en Gerard wonen nog maar net in Zaandam waar ze achter hun woning een fantastisch uitzicht over het water hebben. Gerard en Ria zijn vaak buiten te vinden en houden erg van tuinieren. Met een tuin die veel weg heeft van een grote zandbak en tegelplaats is dat lastig om te realiseren. Daarom komt de hulp van het tuinteam van Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven als geroepen. Aan hen de taak om de tuin om te toveren tot een fijne en groene plek!

De wensen

Gerard en Ria dromen van een fijne tuin die rust uitstraalt. Ze zouden heel graag een looppad willen hebben van het huis naar het water. Daarnaast willen zij graag mooie plantenbakken met veel groen en siergras. Gerard vertelt dat zij ook graag een tuin met Oosterse invloeden zouden willen hebben, omdat ze tijdens hun vakanties verliefd zijn geworden op deze stijl en sfeer. 

Tijdens een van hun reizen naar Thailand hebben zij een boeddhabeeld gekregen, deze moet uiteraard ook een mooie plek in de tuin krijgen.

Het ontwerp

Het ontwerp laat zien dat de tuin opgesplitst wordt in verschillende (zit)gedeeltes. Om deze gedeeltes met elkaar te verbinden wordt er een gebogen looppad van grind gelegd. Daarnaast komt er ook nog een recht grindpad die direct van 'de achterom' naar het water loopt. 

Er is gekozen om tegen het huis aan een mooi terras te maken waar Ria en Gerard lekker buiten kunnen eten, bij het water wordt er een fijne loungeplek gecreëerd onder de pergola, én een klein zitje op de vlonder aan het water. 

Ook worden er verhoogde bakken gemaakt, waarin Ria en Gerard fijn kunnen tuinieren. Om de Aziatische invloeden in de tuin te verwerken wordt er bij het terras aan het water een pergola gemaakt van bamboehout. Daarnaast komen er lekker veel planten met verschillende bladkleuren.

Aan de slag!

Tom is als allereerst begonnen met het snoeien van de coniferen. Daarna is ook de zandvlakte mooi vlak gemaakt en de tegels bij het terras aan het water zijn aangelegd in halfsteensverband.

Het oude terras bij het huis is opnieuw betegeld. De nieuwe tegels zijn bovenop de oude tegels bevestigd met een speciale lijm. Het terras is nog iets meer doorgetrokken in de tuin. De overige tegels zijn wel aangelegd op zand.

De verhoogde plantenbakken zijn opgebouwd met drie lagen betonblokken. Ook het grindpad en de grond met heel wat planten erin zijn aangelegd in de tuin. De paden zijn van split gemaakt, daaronder zijn honingraatmatten gebruikt om verzakking, spoorvorming en ophoping van water te voorkomen. De pergola is gemaakt van bamboehouten palen.

Japanse Esdoorn – Acer palmatum

Deze struik heeft een donkerrode tot paarsachtige bladkleur en wordt in de herfst zelfs dieprood van kleur. Perfect voor in een tuin met Aziatische invloeden. De struik is sterk en groeit uit tot een kleine boom.

Pergola van bamboepalen

Om de tuin te voorzien van Oosterse sferen is er een pergola gemaakt van bamboepalen. De palen kun je niet in een keer in de grond zetten, want het vocht trekt te snel in de palen. Dit is opgelost door middel van speciale betonpoeren met een stalen voet, hierdoor zitten de palen stevig vast in de grond. De pergola geeft veel karakter aan de tuin, doordat er hierdoor een lekkere plek met halfschaduw is gecreëerd.

Zwarte bamboe – Pyllostachys nigra

Deze zwarte bamboe is geplant in de verhoogde bak. Dit is dezelfde bamboe als de bamboe van de pergola. Als de plant te groot of te breed wordt kun je de dikste takken eruit snoeien en gebruiken voor een pergola bijvoorbeeld!

Bamboe
Lees ook:
Bamboe in bedwang houden: zo zorg je ervoor dat ‘ie niet gaat woekeren

Rododendron impeditum

Tom heeft twee soorten Rododendrons in de tuin van Ria en Gerard geplant. Een van deze prachtige plantensoort is de impeditum. Dit is een dwergrododendron, die – zoals de naam al doet vermoeden – klein blijft en niet hoger wordt dan 30 centimeter. Deze variant groeit uit met donkergroen fijn blad en krijgt lila tot paarsachtige blaadjes in het voorjaar. De plant is groenblijvend en ook goed winterbestendig!

Sleutelbloem – Primula veris

Dit plantje heeft zijn naam te danken aan het feit dat deze een van de eerste bloeiende plantjes is in je tuin. In Nederland wordt deze de sleutelbloem genoemd en wordt zo’n 25 centimeter hoog.

Japanse bloedgras – Imperata cylindrica

Deze siergras wordt zo’n 80 centimeter hoog en het blad wordt frisgroen en dieprood van kleur. Deze plant geeft door de mooie kleurcombinatie een echte Oosterse tint aan de tuin.

Eindelijk een groene en gezellige tuin met Oosterse invloeden

Ria en Gerard kunnen hun ogen niet geloven. “Wat mooi!”, is Ria's eerste reactie bij het zien van de vernieuwde tuin. “Dit is prachtig, grandioos!”, roept Gerard blij. Ze zijn ontzettend blij met de mooie pergola van de bamboe. Gerard en Ria hebben tranen in hun ogen van blijdschap en zijn zeer dankbaar. Missie geslaagd! 

Een
Bekijk nog een te gekke tuinmetamorfose!
Een groene en sfeervolle tuin voor Annelies en haar zoontje
Dit is een artikel van